Za obnovu Hadžidanušine džamije prikupljeno više od 3.000 potpisa

Bjelopoljski odbor SPP-a će inicijativu predati narednog ponedjeljka

5892 pregleda 41 reakcija 15 komentar(a)
Foto: SPP
Foto: SPP

Za obnovu Hadžidanušine džamije u Bijelom Polju prikupljeno je više od 3.000 potpisa građana, kazali su u tamošnjem opštinskom odboru Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Kako navode u toj partiji, sa masovnim odazivom građana Bijelog Polja, lokalnoj upravi i lokalnom bjelopoljskom parlamentu se jasno dalo do znanja da se ova građanska inicijativa mora staviti na dnevni red, a i samim tim što je u statutu te opštine jasno naglašeno da građansku inicijativu, da bi se razmatrala, može podnijeti najmanje tri odsto birača upisanih u birački spisak opštine, prema podacima o broju birača sa posljednjih izbora.

Opštinski odbor SPP-a će inicijativu predati u ponedjeljak, 8. januara u 12 sati i tim povodom su pozvali sve zainteresovane građane da im se pridruže, da zajedno predaju inicijativu građana za obnovu džamije u centru grada.

Hadži Danuš-hanumina čaršijska džamija izgrađena je u XVII vijeku u centru akovske čaršije u Ašik-mahali, a stradala je 1944. godine usljed savezničkog bombardovanja. Nakon Drugog svjetskog rata, umjesto obnove, do temelja je srušena zajedno sa mezarjem, a na njenom mjestu izgrađen park i spomen obilježje palim borcima NOB-a.

"Borit ćemo se da se obnovi Hadžidanušina džamija, jer je ona simbol i vrijednost ne samo Bošnjaka muslimana Bijelog Polja već cijelog Balkana na kome su se od prapovijesti susretale kulture, civilizacije i vjere gradeći posebnost međusobnog poštovanja, uvažavanja i suživota, u kome su se bogomolje posebno respektirale i čuvale; što je najveća vrijednost Balkana, a o čemu imamo veliki broj veličanstvenih primjera", kazali su u bjelopoljskom odboru SPP-a.

Bonus video: