Božović iz zatvora piše slobodne dane

Pritvoreni prvi čovjek Budve radno proveo posljednje dane minule godine donoseći novi Pravilnik o korišćenju godišnjih odmora, plaćenog i neplaćenog odsustva za zaposlene u lokalnoj administraciji

24233 pregleda 107 reakcija 46 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović “radio” je i uoči Nove godine, donoseći novi Pravilnik o korišćenju godišnjih odmora, plaćenog i neplaćenog odsustva za zaposlene u lokalnoj administraciji.

Božović je u spuškoj ćeliji istražnog zatvora potpisao Pravilnik, kako su “Vijesti” imale uvid, 28. decembra, čime je tačno precizirao na koji način će 500 zaposlenih u prebukiranoj lokalnoj upravi ove godine moći da koriste svoja prava, kada je riječ o odsustvovanju sa posla.

Time prvi čovjek Budve koji se gotovo devet mjeseci, od kada je sredinom aprila uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pod sumnjom da je švercovao tovare kokaina, nastavlja da rukovodi najbogatijom crnogorskom opštinom.

“Starješina organa lokalne uprave, stručne, specifične i druge službe dužan je da zaposlenom obezbjedi korišćenje godišnjeg odmora, shodno planu korišćenja godišnjih odmora. Dužina trajanja godišnjeg odmora određuje se prema dužini radnog staža koja je utvrđena Granskim kolektivnim ugovorom i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima. Zaposleni ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora za svaki navršeni mjesec rada ako u toj kalendarskoj godini zasniva radni odnos ili mu prestaje radni odnos”, navedeno je u pravilniku koji je potpisao Božović.

Božović
Božovićfoto: Boris Pejović

Zaposleni, dalje se navodi, ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu zarade (plaćeno odsustvo).

“U slučaju zaključenja braka ima pet radnih dana, rođenje djeteta tri radna dana, porođaja člana uže porodice jedan radni dan, selidbe sopstvenog domaćinstva tri radna dana, dok pet radnih dana ima za polaganje stručnog ispita. Za polaganje pravosudnog i revizorskog ispita dozvoljeno je 10 radnih dana, odbrane magistarskog rada, odnosno dokvalifikacije pet radnih dana, učestvovanje u sindikalnim, kulturnim, sportskim ili drugim javnim manifetsacijama dva radna dana. Za smrt člana uže porodice zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo od sedam dana, a smarti srodnika van uže porodice dva radna dana. Zbog teže bolesti člana uže porodice, zaposleni ima pravo na odsustvo sedam dana, a njege djeteta sa smetnjama i teškoćama u razvoju tri radna dana. Odustvo od 10 radnih dana predviđeno je za odbranu doktorske disertacije, a dva dana nakon dobrovoljnog davanja krvi”, precizirano je pravilnikom.

Kontrola optužnice protiv Božovića zakazana je za 19. januara u Višem sudu u Podgorici. Božović i dalje upravlja Budvom, jer nije imenovao svoje zamjenike, a njegov predlog da potpredsjednica bude Jasna Dokić, aktuelna direktorka gradskog Vodovoda, nije naišla na saglasnost predstavnika koalicije koju je predvodio na lokalnim izborima, jer je u dva navrata sjednica Skupštine opštine na kojoj je trebalo da se glasa, odložena. Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović (kadar nekadašnjeg Demokratskog fronta) je na posljednjoj sjednici parlamenta jasno stavio do znanja da politička većina koja rukovodi Budvom i dalje Božovića vide kao predsjednika Opštine, poručujući mu da ne treba da podnosi ostavku jer bi time priznao krivicu.

S druge strane, opozicija (Demokrate, URA, koalicija oko DPS, SDP) jednoglasna je da je grad mjesecima u blokadi, pa iako gradske vlasti tvrde da su uspješno rukovodile metropolom turizma u odsustvu Božovića, Budva u najgoroj situaciji u proteklih dvije decenije, da je prljav, neuređen, da brojni investicioni projekti nijesu realizovani, te da umjesto da se razvija, stagnira.

Spojili Novu godinu i Božić

Radnici u lokalnoj administraciji nalaze se na svojevrsnom desetodnevnom odmoru, nakon što je donijeta odluka da obavi spajanje novogodišnjih praznika sa vjerskim (Božić). Po zakonu, neradni dani bili su 1. i 2. januar zbog novogodišnjih praznika, kao i 8. januar zbog vjerskog praznika.

“Dani koji ne spadaju u državni i vjerski praznik za zasposlene u Opštini Budva (srijeda 3. januar, četvrtak 4. januar i petak 5. januar) u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika spajaju se i neradni su. Organi lokalne uprave opštine Budva, izuzev Službe zaštite i spašavanja, Komunalne inspekcije i komunalne policije, Službe obezbjeđenja u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu, koji su dužni da obezbijede 24- časovno dežurstvo, neće raditi za vrijeme prazničnih dana. Sektor za Građanski biro-pisarnica u okviru Sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Budva, Uprave lokalnih javnih prihoda i Sekretarijata za privredu, će organizovati obavezna dežurstva 3. januara, 4. januara i 5. januara od 8.30 do 12 časova”, navodi se u odluci Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Bonus video: