Nikšićani zajedno u humanoj misiji

Crveni krst tokom prošle godine organizovao brojne aktivnosti, uz pomoć donatora i volontera

10309 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Sa jedne od akcija Crvenog krsta, Foto: Crveni krst
Sa jedne od akcija Crvenog krsta, Foto: Crveni krst

Zahvaljujući opštinskoj organizaciji Crvenog krsta (CK) Nikšić mnogi stanovnici grada pod Trebjesom i prošle godine, kao i svih prethodnih, lakše su prebrodili tešku materijalnu situaciju.

“Obezbijedili smo donacije i podijelili 700 vrrsta pomoći (200-donator EPCG, 200- donator CKCG, 200-građani na sabirnoj akciji, 100- “Goranović”), 150 vaučera po 100 eura za starija samačka domaćinstva u stanju socijalne potrebe, 300 novodišnjih paketića od ‘Adre’ za djecu u seoskim školama, oko 100 paketića koje su donirala djeca iz vrtića ‘Lastavica’ i ‘Izvor’, skoro osam tona kisjelog mlijeka, donacija mljekara ‘Nika’, a svakodnevno smo dijelili peciva i hljebove, donacija pekare ‘La Parisienne’. Dobili smo i donaciju pivare ‘Trebjesa’ u vrijednosti od 4000 eura koja će biti realizovana krajem januara”, kaže za “Vijesti” sekretarka nikšićkog Crvenog krsta Ana Macanović.

Ana Macanović
Ana Macanovićfoto: Svetlana Mandić

Nijesu dijelili samo hranu, već su tu bili da obezbijede i tehnička pomagala za nepokretne ili osobe sa smetnjama u kretanju pa su tako podijelili 58 invalidskih kolica, veliki broj štaka, hodalica i pelena za odrasle nepokretne osobe.

A prošla godina im, podsjeća Macanović, nije krenula kako treba.

“Iako smo na samom početku godine imali tešku povredu kolege dok je obilazio bake na seoskim područjima, a kojima smo mi najčešće jedini gosti koje imaju, moramo biti zadovoljni sa svim što smo uradili”, kaže ona.

Crveni krst Nikšić
foto: Crveni krst

Zadovoljni su i oni do kojih je njihova pomoć stigla. Prošle godine imali su i veći broj korisnika programa “Pomoć u kući” pa ih je sada 140, a samim tim i veći broj geronto domaćica, njih 14. Kako je istakla, imaju još određeni broj zainteresovanih budućih korisnika, ali ne i zainteresovanih geronto domaćica, pa se nada da će se ta situacija promijeniti tokom ove godine.

Nikšićani su godinama prepoznati po dobrovoljnom davalaštvu krvi, a tako je bilo i tokom 2023. godine. Klubovi koji djeluju u okviru Odbora za dobrovoljno davalaštvo krvi CK-a organizovali su 25 akcija tokom kojih je prikupljeno više od hiljadu jedinica dragocjene tečnosti.

Crveni krst Nikšić
foto: Crveni krst

Crveni krst je prošle godine realizovao projekat koji se odnosio na migrante i volonteri su, obilazeći lokacije kojima migranti prolaze, podijelili skoro 300 paketa hrane i higijenskih sredstava.

“Nijesmo zanemarili ni prvu pomoć. Iz ove oblasti obučen je veliki broj djece, organizovano je i opštinsko takmičenje, a sproveli smo i obuke komercijalne prve pomoći za radne organizacije. Kako tradicija nalaže, povodom Dana Crvenog krsta Crne Gore uručili smo nagrade pobjednicima likovnog i literarnog konkursa”.

Nakon dvije i po godine, u oktobru je završen projekat “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom Covid 19 i budućih kriza”, u okviru koga je funkcionisao kol centar, održan veliki broj radionica sa stručnjacima iz različitih oblasti, a organizovane su i sportske aktivnosti.

Crveni krst Nikšić
foto: Crveni krst

“Zahvaljujući našim sugrađanima ogromne su količine polovne odjeće i obuće, kao i namještaja, koje smo podijelili onima kojima je to najpotrebnije. Koristim priliku da se još jednom zahvalim Nikšićanima, bilo da su donatori, volonteri ili dobrovoljni davaoci krvi, svi vođeni idejom humanosti koja nam služi za ponos. Samo zahvaljujući njima možemo se pohvaliti ovako uspješnoj godini koja je za nama”, zaključila je Macanović.

Sabirna akcija okupila veliki broj učesnika

Klub za mlade uspješno je realizovao sabirnu i brojne druge akcije, a nijesu zaboravljeni ni članovi Kluba za starija lica.

“Sabirnoj akciji značajan doprinos dali su izviđači iz čete ‘Skitač’ ali i učenici parlamenta Ekonomske škole. Tradicionalno, Mjesna zajednica Župa je u matičnoj školi imala akciju kojoj su se, osim mještana i djece, priključila i preduzeća i firme iz tog kraja. Da su djeca najbolji promoteri humanosti dokazali su i učenici osnovne škole ‘Olga Golović’, koji imaju volonterski klub, kao i njihovi drugari iz škole ‘Braća Ribar’ koji su prikupili značajnu količinu hrane”, istakla je Macanović.

Crveni krst Nikšić
foto: Crveni krst

Za Klub za starija lica organizovali su veliki broj radionica, izleta, druženja, zanimljivih susreta i gostovanja, koje finansira italijanski Crveni krst.

“Ove godine smo zahvaljujući istom donatoru nastavili sa obilascima starijih u gradu, ali i onih i ruralnom području uz pomoć ljekara volontera. S obzirom da najveći dio aktivnosti usmjeravamo upravo ka ovoj najranjivijoj kategoriji, naši volonteri su učestvovali u projektu koji realizuje NVO ‘Impuls’, a koji se odnosi na pomoć dementnim osobama, kao i njihovim njegovateljima”, kazala je Macanović.

Bonus video: