Bar: Nakon novogodišnje noći ostala brda smeća, zapaljeni i kontejneri

Poslije proslave novogodišnjih praznika u Baru komunalci pokupili sto metara kubnih otpada

8222 pregleda 8 komentar(a)
Komunalci radili u dvije smjene, Foto: Komunalne djelatnosti
Komunalci radili u dvije smjene, Foto: Komunalne djelatnosti

Organizovana proslava novogodišnjih praznika u Baru trajala je sedam dana, a svakog jutra očišćeno je od 10 do 15 metara kubnih otpada. Nakon “najluđe noći” sakupljeno je više od 20 metara kubnih otpada.

To je “Vijestima” kazao direktor preduzeća Komunalne djelatnosti Bar Stevo Pejović.

“Bilo je oko 100 metara kubnih otpada samo zbog te manifestacije i novogodišnjeg programa”, zaključio je on.

Od početka novogodišnjih dešavanja na platou ispred sportske dvorane “Topolica” od 27. decembra pa do drugog januara njihove službe su, poručio je Pejović, svakodnevno, cjelodnevno održavale prostor uređenim, redovno sakupljale razni otpad sa platoa i praznile kante za sitni otpad.

“Dva puta u toku dana odvozio se otpad iz četiri mobilna nadzemna kontejnera koji su bili postavljeni samo za ovu namjenu”, objasnio je Pejović.

Za taj posao angažovali su radnike koji su radili u dvije smjene, a prva je počinjala zorom jer je prostor morao biti čist već u prijepodnevnim satima kada je počinjao dječiji program. Zbog toga, ispred sportskog centra “Topolica” bilo je čisto, a otpad odvezen već u devet sati ujutru.

“Za savjestan i predan rad tokom sedmodnevnog programa, a tokom ekstremnih uslova, jer je bila jaka kiša, svi angažovani radnici će biti, dodatno, novčano nagrađeni”, poručio je.

U samoj pripremi programa, kako je on naveo, najviše je bilo kartonske i najlonske ambalaže, a kasnije tokom koncerata najdominantniji otpad bio je staklo i plastika.

“Sav taj otpad biće deponovan na deponiji Možura”, potvrdio je direktor lokalnog komunalnog preduzeća.

On je objasnio da su sa zakupcima štandova dali na korištenje mobilne plastične kante od 120 litara i dogovorili način i pravila postupanja sa otpadom te da su, u skladu sa takvom pripremom, zadovoljni rezultatom.

U posljednjim danima decembra pričinjena je šteta na dva polupodzemna kontejnera u Makedonskom naselju kada je došlo do sagorijevanja nepropustivih vreća unutar kontejnera usljed ubacivanja pirotehničkih sredstava.

“Izazvali su totalnu štetu na dvije nepropusne vreće za polupodzemne kontejnere. Cijena jedne takve vreće iznosi više od 800 eura”, saopštio je Pejović.

Nakon slavlja ostavljali smeće
Nakon slavlja ostavljali smećefoto: Komunalne djelatnosti Bar

Oni su podnijeli prijavu protiv maloljetnih osoba Centru bezbjednosti Bar za pričinjenu materijalnu štetu.

Pejović je istakao da time ne žele da bace sjenku na organizaciju novogodišnjeg programa koji je protekao u najboljem redu i istakao da su se ovi incidenti desili u naselju koje je prilično udaljeno od mjesta održavanja manifestacije.

Reakcijom vatrogasaca požari u kontejnerima su ugašeni i njihovo širenje spriječeno. DOO Komunalne djelatnosti Bar su i preko svojih društvenih mreža pozvali građane da se uzdrže od izazivanja požara i štete na komunalnoj infrastrukturi u gradu.

“Još jednom napominjemo da su prednosti podzemnih kontejnera ogromne, otpad je odložen u nepropusnoj vreći i nema curenja, nema brzog raspadanja otpada i neprijatnih mirisa, nema mogućnosti da se pretura po smeću i sadržaj kontejnera rasipa u okolini”, naveli su.

Bonus video: