Pejatović: Pljevljaci nemaju ravnopravan tretman u pilot projektu Eko fonda za zamjenu električnih uređaja

Pejatović kaže da građani Pljevalja ovo pravo mogu ostvariti samo u Podgorici ili Bijelom Polju, što ih izlaže dodatnim troškovima.

4007 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Građani Pljevalja nemaju ravnopravan tretman u pilot projektu Eko fonda subvencija za zamjenu električnih uređaja za domaćinstva energetski efikasnijim, iako se iz ove sredine u tu instituciju najviše slije novca.

To tvrdi odbornik Pokreta Evropa sad Žarko Pejatović, koji je pozvao i predsjendika opštine Pljevlja da se uključi u rješavanje ovog problema.

Pejatović kaže da građani Pljevalja ovo pravo mogu ostvariti samo u Podgorici ili Bijelom Polju, što ih izlaže dodatnim troškovima.

Traži da se građanima Pljevalja omogući da na lakši način pristupe sredstvima Eko fonda i da imaju slobodu izbora uređaja koji će da kup u okviru ove akcije.

„Eko fond je objavio javni konkurst za građane za dodjelu subvencija za zamjenu starih električnih uređaja u domaćinstvu za nove energetski efikasnije uređaje. U okviru pilot projekta građanima je omogućeno da putem informatičke aplikacije se prijave, nakon čega dobijaju identifikacioni kod kako bi stvorili uslov za dobijanje refundaciju od strane eko fonda u iznosu od stotinu eura, za kupovinu novog, energetski efikasnog uređaja u domaćinstvu. U pitanju su sve vrste rashladnih uređaja, veš mašine, mašine za sušenje veša, i mašine za pranje sudova. Svaki korisnik, koji kupi novi energetski efikasniji uređaj u obavezi je da prilikom preuzimanja preda stari uređaj iste kategorije, čime se daje doprinos, upravljanjem i tretmanom otpada u Crnoj Gori“, rekao je Pejatović.

U projektu, dodaje on, učestvuju odabrani i kvalifikovani prodavci bijele tehnike, Tehnomax, Tehnoplus i Eurotehnika i u okviru ovog lanca odabrane su po tri radnje za Centralnu, Južnu i Sjevernu regiju odnosno Podgorica, Bar i Bijelo Polje, gdje građani mogu ostvariti pravo na subvenciju odnosno kupovinu i zamjenu uređaja.

„U ovome i jeste problem iako kod nas posluje Tehnomax i Tehnoplus naši građani ovo pravo mogu ostvariti samo u Podgorici ili Bijelom Polju. Ovo podrazumjeva korišćenje slobodnog dana neplansko korišćenje godišnjeg odmora, neplanskih troškova puta i goriva, do očigledno značajnijih centara u Crnoj Gori što je za naše građane u većini slučajeva neprihvatljivo. Da ponovimo i našu staru poslovicu koja je postala provjereni ekonomski aksiom. U Solunu dinar somun, do Soluna sto somuna“, rekao je Pejatović.

Tvrdi i da kvalifikovani prodavci nude građanima određene modele viših cijena čime su građani dovedeni u zabludu, jer je, ističe Pejatović direktor Eko fonda rannije saopštio da projekat važi za sve proizvode i uslovi plaćanja.

„Na ovaj način naši građani su izopšteni sa ograničenim izborom. Unaprijed eliminisani, i nemaju jednake šanse za košrišćenje sredstava Eko fonda opredjeljenih za ovaj pilot projekat odnosno zamjena starih uređaja u domaćinstvu novim energetski efikasnijim uređajima. Takođe interesuje me koliko je naših građana do danas iskoristilo ove benefite i apliciralo projekta odnosno kolikav je to procenat od opredjeljenih 83.000 eura, odnosno 830 novih uređaja“, rekao je Pejatović.

Ističe da u Crnoj Gori Eko naknadu plaća samo 140 zagađivača od kojih Eko fond prihoduje godišnje oko pola miliona eura.

„Preduzeća iz naše opštine u finansiranju Eko fonda učestvuju sa oko 80 odsto ukupnog iznosa a najveću taksu plaća Termoelktrana Pljevlja kao najveći zagađivač. Eko fond nije profitno preduzeće, tako da je zamišljeno da se ova sredstva vraćaju građanima preko raznih projekata, privrednim subjektima i javnom sektoru. Iz ovih razloga građani Pljevalja očekuju od rukovodstva opštine da u komunikaciji sa menadžmentom eko fonda iznađe model da se ova prava mogu ostvariti u Pljevljima, odnosno kvalifikovanim prodajnim mjestima u našem gradu. Ovo tim prije što je u najavi novi konkurs koji će se raspisati u saradnji sa Evropskom komisijom, i Ministarstvom energetike i rudarstva, gdje će se raditi kompletne mjere energetske efikasnosti, tako da će i toplotni sistemi u toj fazi doći za sufinansiranje“, rekao je Pejatović.

Bonus video: