Tivat: Za pokušaje vantjelesne oplodnje 22.100 eura

Opština Tivat obezbjedila novac za podršku sugrađanima koji nastoje da dobiju djecu

5465 pregleda 74 reakcija 1 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Lokalna uprava Tivta na inicijativu izborne liste Tivatska akcija (TA) koja je članica vladajuće koalicije u tom gradu, ubuduće će finansijski podržavati sugrađane kojima je iz zdravstvenih razloga, neophodna medicinski potpomognuta oplodnja radi dobijanja potomstva.

Tivatska akcija je iniciraka usvajanje amandmana na predlog odluke o budžetu Opštine Tivat za 2024. koji je prihvatila vladajuća većina na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta, pa je za te svrhe u budžetu obezbijeđena suma od 22.100 eura.

Za taj iznos je uvećana stavka “transferi za zdravstvenju zaštitu” u potrošačkoj jedinici Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Tivat, a sredstva su obezbijeđena proporcionalnim smanjivanjem izdataka na kontu “rashodi za usluge” ovog Sekretarijata, koji sada nakon ove korekcije, iznose 724.900 eura.

Tivatska akcija je, inače, već ranije pokrenula inicijativu za obezbjeđivanje finansijske pomoći parovima kojima je neophodna medicinski potpomognuta oplodnja u cilju liječenja neplodnosti.

Sekretarijat za društvene djelatnosti je bio mišljenja da tu inicijativu treba realizovati kroz izradu nove Odluke o sufinansiranju iz oblasti zdravstene zaštite, a na kojoj će se raditi u narendnom periodu, ali je Tivatska akcija ipak insistirala i kod koalicionih partnera izdejstvovala da se za te svrhe amandmanom Odluke o budžetu za 2024. obezbijede namjenska sredstva kojima će lokalna uprava podržati sugrađane, kojima je vještačka oplodnja jedini način da dobiju potomstvo.

Orijentišući se na posljednjji zvanični Cjenovnik zdravstvenih usluga na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite koji je donio Upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, a po kojem usluga asistirane reprodukcije - vantjelesne oplodnje košta 2.209,68 eura, iz Tivatska akcija su tražili i dobili da se budžetom za ovu godinu predvide sredstva kojima bi Opština asistirala deset takvih pokušaja za tivatske parove koji na drugi način ne mogu dobiti djecu.

Bonus video: