Turci nastavili da grade u Budvi, inspekcija nedorečena

Kompanija “Mia investment” obnovila gradnju, nakon što im je polovinom decembra zapečaćeno gradilište. Iz nadležnog ministarstva bez konkretnih detalja koje su nepravilnosti utvrđene i koje su mjere preduzete

23950 pregleda 53 reakcija 20 komentar(a)
Gradilište kula kod Jadranskog sajma, Foto: Vuk Lajović
Gradilište kula kod Jadranskog sajma, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Mia investments”, koja okuplja turske biznismene, nastavila je gradnju budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa “Riviera Montenegro Hotel & Residences” ispred hala Jadranskog sajma.

To je “Vijestima” potvrđeno u toj kompaniji, nakon što im je sredinom decembra urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zapečatila gradilište

“Vijestima” su uoči Nove godine iz resora na čijem je čelu ministar Janko Odović dostavljeni odgovori, ali bez konkretnih detalja koje je nepravilnosti utvrdila inspekcija, te koje su mjere i kazne preduzete.

“U odnosu na dostavljeni upit urbanističko-građevinskoj inspekciji u vezi zabrane izvođenja radova investitoru “Mia Investments” u Budvi, obavještavamo Vas da je inspekcijski postupak u toku, gdje je posljednjim inspekcijskim nadzorom na licu mjesta 8. decembra prošle godine utvrđeno činjenično stanje, preduzete odgovarajuće mjere i radnje predviđene zakonom. U daljem postupku, cijeneći sve dokaze u ispitnom postupku inspekcijskog nadzora, urbanističko-građevinska inspekcija će preduzeti dalje mjere i radnje shodno ovlašćenjima o čemu će javnost biti obaviještena. U odnosu na status preduzetih mjera i utvrđenih nepravilnosti u postupku inspekcijskog nadzora izgradnje objekta investitora d.o.o. “Mia investments”, a u odnosu na prethodno dostavljeni odgovor inspektora, obavještavamo da je u međuvremenu subjekat nadzora, shodno članu 111 Zakona o upravnom postupku dostavio izjašnjenje na zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, gdje je sada inspektor u daljoj proceduri ocjene dokaza, razmatranja istih, primjenjujući načelo istine i zakonitosti radi daljeg vođenja postupka, o čijem rezultatu ispitnog postupka će javnost biti blagovremeno obaviještena”, navodi se u odgovoru.

Gradnji kula na parceli koja je u vlasništvu kompanije “Safiro beach”, već tri godine se protivi Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine koji je prije 20 dana pozvao ministra Odovića da zaštiti interese metropole turizma.

Opštini još nije stigao odgovor od Odovića.

U međuvremenu, turska kompanija prodala je nekoliko desetina apartmana u budućem luksuznom kompleksu.

Iz nekadašnjeg Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim je rukovodila Ana Novaković Đurović, “Vijestima” je u julu prošle godine zvanično saopšteno da je prijava gradnje kompanije “Mia investments” validna.

Iz opštinskog Sekretarijata su građevinskoj inspekciji dostavili presudu Upravnog suda kojim je poništeno rješenje o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg kompleksa, te da zbog toga smatraju da podnijeta prijava gradnje ne može ostati na snazi. Navedeno je da za objekat nijesu regulisane ni komunalije.

Iz kompanije su “Vijestima” ranije dostavili dokumente da naknada za komunalno opremanje mješovitog modela hotela nije postojala do avgusta 2020. i tek nakon toga donijet je propis da se ona naplaćuje. Oni su prijavu podnijeli u maju te godine.

Podgorička kompanija “Safiro beach resort”, vlasnik atraktivne parcele jedine neizgrađene uz samu Slovensku plažu i “Mia investmnets su u avgustu 2018. zaključile ugovor o zajedničkoj gradnji kompleksa “Mia Budva”.

Upravni sud zakazao raspravu po tužbi Opštine

Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine, pokrenuo je pred Upravnim sudom postupak za poništenje rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma, Direktorata Glavnog državnog arhitekte od 18. marta 2022. kojim je data saglasnost na idejno rješenje za izgradnju kula.

Iz Upravnog suda zakazali su, kako je “Vijestima” rečeno, 15. januara raspravu, na koju je pozvana Opština da se izjasni vezano za tužbu koju je podnijela.

Turski biznismeni su godinama čekali da dobiju dozvolu od resornog ministarstva. “Mia investments” prvo je 25. decembra 2019. dobila saglasnost na idejno rješenje hotela koji je tada nosio naziv “Mia Budva”. U to vrijeme ovim vladinim resorom je koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Markovićev resor je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne budvanske arhitektice, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Potom slijedi preokret, Upravni sud usvaja žalbu Opštine i obara saglasnost i vraća Glavnom državnom arhitekti na ponovno odlučivanje koji aminuje idejno rješenje. Projekat je aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, te se daje zeleno svjetlo za gradnju.

Bonus video: