Mihailo: Crnogorski badnjak simboliše odanost državi Crnoj Gori, kao jedinoj domovini i CPC

Čestitajući vjernicima Badnji dan i Božić, Mihailo je podsjetio da je simbol Badnjeg dana badnjak koji su u dugoj prošlosti Cetinja i Crne Gore uvijek donosili i ispred Cetinjskoga manastira nalagali samo oni koji su na to imali istorijsko pravo, odnosno Martinovići i Borilovići iz Bajica

9467 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Boris Pejović
Mitropolit Mihailo, Foto: Boris Pejović

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo u Božićnoj poslanici kazao je da je Isus Hristos rođenjem sišao sa neba da spasi ljudski rod, a da se danas laži šire na mnogo načina i truju ljudske živote, uništavaju međuljudske odnose i zavađaju ljude, podstičući svađe i nemire.

Čestitajući vjernicima Badnji dan i Božić podsjetio je da je simbol Badnjeg dana badnjak koji su u dugoj prošlosti Cetinja i Crne Gore uvijek donosili i ispred Cetinjskoga manastira nalagali samo oni koji su na to imali istorijsko pravo, odnosno Martinovići i Borilovići iz Bajica.

Tako će, najavio je Mihailo, biti i u subotu kada će u Prijestonici biti naložen crnogorski badnjak, koji simboliše odanost državi Crnoj Gori, kao jedinoj domovini i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Nalaganje badnjaka u isto vrijeme na Dvorskom trgu prethodno je najavio poglavar CPC Boris, koji je na tu funkciju izabran na skupu građana početkom septembra, kada je ozvaničen raskol između njega i Mihaila, koji je na tom skupu penzionisan.

Mihailo je, međutim, uz poslanicu medijima dostavio i rješenje Ministarstva pravde Crne Gore kojim je, kako tvrdi, odbijen zahtjev Bojana Bojovića, bivšeg vikarnog episkopa CPC, da ga pošalje u penziju.

Bonus video: