Biciklo.me: Biciklističke trake prenamijeniti u trake za autobuse

"I pored značajnog poboljšanja u prethodne dvije godine, javni prevoz putnika u Podgorici još uvijek ne ostvaruje svoj puni potencijal. Autobusi su prinuđeni da se kreću zajedno sa ostalim motornim saobraćajem, pa su često zaglavljeni u gužvi i kasne, zbog čega se putnici ne mogu u potpunosti osloniti na ovaj vid prevoza“

6662 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Jedna od biciklističkih staza u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Jedna od biciklističkih staza u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Nevladino udruženje Biciklo.me uputilo je juče inicijativu Sekretarijatu za saobraćaj Glavnog grada Podgorica za prenamjenu ukinutih biciklističkih traka u saobraćajne trake za javni prevoz putnika, saopšteno je iz te NVO.

Kako su kazali, u cilju unapređenja efikasnosti, tačnosti i pouzdanosti javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji Glavnog grada, predložili su da trake u djelovima ulica Kralja Nikole, Ivana Milutinovića i Ilije Plamenca budu opredijeljene isključivo za javni prevoz, kako u budućnosti ne bi služile za parking.

"I pored značajnog poboljšanja u prethodne dvije godine, javni prevoz putnika u Podgorici još uvijek ne ostvaruje svoj puni potencijal. Autobusi su prinuđeni da se kreću zajedno sa ostalim motornim saobraćajem, pa su često zaglavljeni u gužvi i kasne, zbog čega se putnici ne mogu u potpunosti osloniti na ovaj vid prevoza“, kazao je Stefan Bulatović iz Biciklo.me.

Kako navode, vjeruju da bi javni linijski prevoz putnika u Podgorici bio puno efikasniji i konkurentniji ukoliko bi na određenim dionicama autobusi imali sopstvenu traku, zahvaljujući kojoj ne bi zavisili od ostalog saobraćaja.

"Ovakva rješenja postoje u brojnim evropskim gradovima, kao što su Beograd, Budimpešta, Bukurešt, Kluž, Madrid, London, Rim i mnogi drugi. Prema nedavnom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Transportation Research, saobraćajne trake za javni prevoz putnika smanjile su vrijeme putovanja autobusom u Rimu za 18 odsto, što govori o opravdanosti naše inicijative“, dodao je Bulatović.

Iz Biciklo.me su istakli da bi sa posebnim trakama, javni prevoz na kritičnim tačkama postao brži, a time i pouzdaniji, posebno imajući u vidu, kako navode, da ulicama Kralja Nikole, Ivana Milutinovića i Ilije Plamenca saobraća preko 80 odsto gradskih linija, kao i nekoliko međugradskih.

"Iako je uklanjanje biciklističkih traka bez adekvatne alternative loše za dalji rast upotrebe bicikla u Podgorici, u Biciklo.me smatraju da ima načina da se ovaj ulični prostor drugačije koristi. Svako rješenje je bolje nego da trake služe za nepropisno zaustavljanje i parkiranje. Budući da je uspostavljanje saobraćajnih traka za javni prevoz putnika jednostavan i jeftin način poboljšanja javnog linijskog prevoza, vjeruju da će nadležni organi Glavnog grada pozitivno odgovoriti na ovu inicijativu", navodi se u saopštenju.

"Bolji nivo usluge rezultiraće većim brojem putnika, a samim tim i većim prihodima za prevoznike koji obavljaju ovu djelatnost. Sa boljim javnim prevozom, saobraćaj u Glavnom gradu će postati rasterećeniji, jer će više ljudi biti motivisano da automobile ostave kod kuće. Dugoročno, efikasniji javni prevoz putnika doprinijeće poboljšanju kvaliteta života u Podgorici, uključujući bolju mobilnost ljudi, manje zagađenja i buke, veću socijalnu jednakost i uštedu novca i energije", zaključuje se.

Bonus video: