CInMED upozorava: Nabavkom ljekova iz nelegalnih izvora dovodite život u opasnost

Institut za ljekove i medicinska sredstva apeluje da se ljekovi kupuju isključivo u apotekama

3689 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) upozorio je građane da nabavkom ljekova iz nelegalnih izvora dovode svoje zdravlje, ali i život u opasnost.

Apeluju da se ljekovi kupuju isključivo u apotekama, a da se, kada su u pitanju tzv. "abortivne pilule" i slični slučajevi, obrate zdravstvenoj ustanovi, na čiji će zahtjev CInMED odobriti uvoz neophodnog lijeka u najkraćem mogućem roku, čime će se, kako su kazali, osigurati pravovremeno snabdijevanje pacijenata potrebnim ljekovima.

Kazali su da za ljekove mizoprostal i misoprofen nije okončan proces izdavanja dozvole za stavljanje u promet na tržište Crne Gore (registracije lijeka) u CInMED-u. Ističu da proces registracije lijeka nije ni započet, budući da nije ni podnijet zahtjev za izdavanje dozvole od strane proizvođača lijeka, odnosno njegovog predstavnika za teritoriju Crne Gore.

"CInMED, kao nezavisna regulatorna institucija, nadležan je za izdavanje dozvole za lijek, u skladu sa najvišim evropskim standardima, nakon detaljne procjene kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti lijeka. Međutim, napominjemo da CInMED ne može uticati na odluke podnosilaca zahtjeva o plasiranju njihovih ljekova na tržište Crne Gore. Naime, imajući u vidu da je u pitanju veoma malo tržište, farmaceutske kompanije često ne vide ekonomski interes za sprovođenje dugotrajnog i složenog procesa odobravanja lijeka za veoma mali broj pacijenta", saopštio je CInMED.

Upravo iz tog razloga, dodaju, zakonom je propisana i mogućnost uvoza lijeka koji nije registrovan u Crnoj Gori.

"Dakle, izdavanje saglasnosti za uvoz lijeka koji nema dozvolu za stavljanje u promet (tzv. interventni uvoz) nije privremeno rješenje, već zakonski propisan mehanizam koji osigurava dostupnost neophodnih ljekova. Ovaj mehanizam je ključan za obezbjeđivanje adekvatnih ljekova svim pacijentima kojima je određeni lijek potreban. Na taj način, svi građani mogu biti sigurni da će im na prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se liječe biti obezbijeđen odgovarajući lijek, čak i u situaciji kada taj lijek nema dozvolu za stavljanje u promet u Crnoj Gori", navodi CInMED.

Bonus video: