Vjernici SPC u Baru nalagali badnjake ispred hrama Svetog Jovana Vladimira

Ispred hrama, tradicionalno, badnjak su donijeli predstavnici crmničke nahije, Branko i Ivan Đurišić

10179 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Vjernici Srpske pravoslavne crkve u Baru nalagali su danas badnjake ispred hrama Svetog Jovana Vladimira.

Ispred hrama, tradicionalno, badnjak su donijeli predstavnici crmničke nahije, Branko i Ivan Đurišić, a prije nalaganja badnjak je osveštan.

Arhijerejski namjesnik, protojerej-stavrofor barski Slobodan Zeković kazao je da je prethodnih godina zbog epidemije nalagnje badnjaka bilo skromno i praćeno mjerama te da se ove godine vraćaju starim običajima.

"Mi smo ljudi opterećeni ovozemaljskim potrebama, materijalnim i raznim drugim i onda zaboravimo onu jednostavnost i suštinu na koju nas poziva Gospod i ovaj divni praznik da svoje ljudsko postojanje temeljimo na onome što je božansko – na božanskoj ljubavi, na ljubavi bogomladenca Hrista, a sve ostalo uz to što dođe je bogom blagosloveno“, rekao je Nikola Radović, starješina crkve Svetog Nikole u Starom Baru.

Ispred hrama su se čule božićne i crkvene pjesme, pjesme o Kosovu...

nalaganje badnjaka SPC Bar
foto: Marija Pešić

U ime Crmničana okupljenima se obratio Vasko Popović koji je kazao da su iz Crmnice donijeli badnjak ljubavi, mira i sloge.

"Nek nas ovaj badnjak obaveže da budemo složni sa našim prijateljima, braćom i rođacima, da gajimo multietnički sklad koji krasi ovo naše mjesto, jer samo na taj način sloga biće poraz vragu. Nalagajući badnjak danas ovdje donosimo iz ponosite Crmnice i poruke zahvalnosti uvaženom sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve koja svojom odanošću i posvećenošću vjeri našoj pravoslavnoj i Bogu okupljaju ovoliki broj istinskih vjernika, zbog čega ne strahujemo za budućnost naših potomaka i pravoslavlja“, rekao je Popović.

Bonus video: