NVO optužuju EPCG za pomor: Riba strada čekajući baraž

“Tokom remonta se sva voda isprazni iz kanala i voda iz cijelog sistema se isprazni. EPCG nas svake godine obavijesti o remontu i Klub, uz specijalizovane ekipe, organizuje vađenje ribe
137 pregleda 0 komentar(a)
Pomor ribe, Foto: NK Društvo ekologa
Pomor ribe, Foto: NK Društvo ekologa
Ažurirano: 12.08.2017. 18:09h

Svake godine stotine kilograma ribe ugine kao posljedica poslovanja Elektroprivrede Crne Gore, koja krajem jula ili početkom avgusta zbog remonta isušuje kanal Zete, navode iz NVO Green Home. Iz te NVO su reagovali pošto je Društvo ekologa iz Nikšića na Fejsbuku objavilo video na kojem se, kako navode, vide “posljedice od ove godine”. Iz GH su pozvali inspektora ribarstva Ministarstva poljoprivrede da objavi informaciju o sprovedenom inspekcijskom nadzoru i procesuira prekršioce.

Iz EPCG su “Vijestima” kazali da je, zbog redovnog godišnjeg remonta Hidroelektrane “Perućica”, u toku pripremnih radova, započelo pražnjenje vode iz sistema 31. jula, te da su o svemu obavijestili Sportsko-ribolovno društvo “Nikšić”, kako bi oni, kao i ranijih godina, preduzeli adekvatne akcije spasavanja ribljeg fonda. Predsjednik Kluba Slobodan Banović je “Vijestima” rekao da se situacija ponavlja godinama i da je “neminovno da određena količina ribe izađe iz akumulacija u sistem kanala, jer je sistem trenutno napravljen tako”.

“Tokom remonta se sva voda isprazni iz kanala i voda iz cijelog sistema se isprazni. EPCG nas svake godine obavijesti o remontu i Klub, uz specijalizovane ekipe, organizuje vađenje ribe. To obično traje dva dana. Najveći dio ribe uspijemo da pokupimo i vratimo kasnije u akumulaciju. Ove godine smo izvukli oko tri tone, ali uvijek postoji određena količina ribe koju je tehnički nemoguće izvući”, kazao je Banović, dodajući da svaku akciju uvijek prati i inspekcija. On očekuje da situacija bude riješena kad EPCG završi projekat baraža. Iz EPCG su kazali da su, kako bi na najefikasniji način riješili taj problem, angažovali eminentne stručnjake sa Univerziteta Crne Gore, koji su uradili idejni projekat sa više mogućih varijanti izgradnje baraža.

“Osnovna svrha akumulacija je da služe za proizvodnju električne energije u HE Perućica i njen normalan rad se nikako ne može dovesti u pitanje”, kazali su iz EPCG, dodajući da su urađene probne studije i da će plan biti realizovan kada se za to steknu svi neophodni, kako tehnički, tako i finansijski uslovi.

Iz NVO Green Home, međutim, smatraju da čekanju nema mjesta.

“Dok oni obećavaju implementaciju ribljih staza, najboljeg i najefikasnijeg sistema pražnjenja i gradnje baraža na prelivima akumulacija, štete nastale za riblji fond od prije nekoliko dana se vide na snimku”.

Iz SRK “Nikšić” lani su saopštili da je zbog remonta kanala Zete, na zatvaračnicama na Slanom jezeru i u Norinu, uništeno oko 10 tona ribe. I tada su bili obaviješteni o svemu, ali je, kako su objavili mediji, “zbog podizanja klapni veliku količinu riblje mlađi i konzumne ribe voda odnijela kroz propuste u turbine, koje su ih samljele”.

Lani je tokom remonta spaseno oko četiri tone ribe, godinu ranije oko 6.600 kilograma, što je dvostruko više nego tokom posljednjeg mjeseca.

Bonus video: