Eraković: Omogućiti crnogorskim specijalizantima na Medicinskom fakultetu u Beogradu polaganje specijalističkog ispita

Potpredsjednik DPS-a pozvao i na formiranje komisije koja će "zastupati interese naših specijalizanata"

17026 pregleda 64 reakcija 64 komentar(a)
Eraković, Foto: DPS
Eraković, Foto: DPS

Potpredsjednik i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković apelovao je da se crnogorskim specijalizantima na Medicinskom fakultetu u Beogradu omogući polaganje specijalističkog ispita, kao i da se formira komisija koja će zastupati njihove interese

"Unazad dva – tri mjeseca, tačnije od novembra 2023. godine, tridesetak mladih ljekara iz Crne Gore se bori za svoje pravo da pristupi polaganju specijalističkog ispita. Nakon toga trebalo je da se vrate sa zvanjem specijaliste u svoje matične ustanove u Crnoj Gori. Njima su specijalizacije odobrene u periodu 2018 – 2020, i oni su tada odlučili da upišu specijalizacije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, jer je Medicinski fakultet u Podgorici između ostalih imao sklopljen ugovor sa njim. Preko službe za specijalističke studije dva fakulteta redovno su prosljeđivani uputi za određene vještine, predviđene planom i program specijalizacije za svaki period specijalizantskog staža. Uputi su potpisivani od strane mentora Medicinskog fakulteta u Beogradu, iz KCCG i opštih bolnica u Crnoj Gori, a zatim su se uputi na isti način vraćali u Beograd, gdje su bili ovjereni kao važeći i prihvaćeni od strane Medicinskog fakulteta u Beogradu. Nakon toga, po u tom trenutku važećem planu i programu, naši specijalizanti su pristupili slušanju dvosemestralne nastave, i izmirili sve svoje obaveze koje su tražene u toku njihovog školovanja (kruženja, dvosemestralna nastava, položeni kolokvijumi). Međutim, u trenutku prijave za polaganje specijalističkog ispita doživjeli su maltretiranje i ponižavanje i na kraju je odbijena mogućnost da polažu specijalistički ispit! Razlog koji im je saopšten je postojanje novog pravilnika iz maja 2022. godine, gdje se traži od specijalizanata koji su upisani na specijalističke studije Medicinskog fakulteta u Beogradu od tog datuma, da 50% vremena provedu na istom", saopštio je Eraković.

Kazao je da od novembra "ovi mladi crnogorski ljekari pišu apele i molbe da im se pomogne ali bez konkretnih rješenja, nego po principu prebacivanja odgovornosti šalju ih na različite adrese koje se po pravilu proglašavaju nenadležnim". Izuzetak je, ističe, rukovodstvo Medicinskog fakulteta u Podgorici koje je "jedino pokazalo spremnost da im pomognu".

Eraković je ukazao da samo onaj ko je polagao specijalistički ispit zna koliko odricanja i truda je potrebno da bi se taj ispit spremio.

"Oni koji su to namjerno ili slučajno zaboravili i oni koji nikada nijesu bili u prilici da ga polažu moraju odmah da reaguju! Zbog toga je neophodno odmah formirati mješovitu Komisiju Vlade Crne Gore, Ministarstva prosvjete i nauke, Ministarstva zdravlja i Medicinskog fakulteta u Podgorici koja će se uputiti u Beograd, zastupati interese naših specijalizanata i omogućiti da ovi mladi doktori dobiju samo ono pravo koje im pripada – ništa više od toga! To je trebalo uraditi prije više od dva mjeseca, i ne postoje opravdanja i izgovori koji mogu opravdati ovakvu nebrigu prema mladim specijalizantima iz svih crnogorskih gradova", poručio je Eraković.

Bonus video: