„Boranka” stiže i u Crnu Goru: Predsjednik Saveza izviđača Crne Gore o planovima i (ne)saradnji institucija

Za SICG prošla godina bila je veoma aktivna, a ova, sudeći prema planovima koje za “Vijesti” otkriva predsjednik Peko Vukadinović, biće još intenzivnija

10819 pregleda 1 komentar(a)
Učestvovali na brojnim takmičenjima, Foto: Savez izviđača Crne Gore
Učestvovali na brojnim takmičenjima, Foto: Savez izviđača Crne Gore

Prošla godina za Savez izviđača Crne Gore (SICG) bila je veoma aktivna, a ova, sudeći prema planovima koje za “Vijesti” otkriva predsjednik SICG Peko Vukadinović, biće još intenzivnija. Akcija koju je posebno želio da istakne i koju će realizovati sa Savezom izviđača Hrvatske i Upravom za šume Crne Gore ima simboličan naziv “Boranka”.

“Posadićemo više od 80.000 sadnica bora, ali ujedno i animirati naše članstvo, mlade ljude u Crroj Gori, djecu i učenike, da budu dio ove akcije i da aktivno učestvuju u pošumljavanju. Ovaj projekat nosi nagradu najboljeg volonterskog projekta Evropske unije i naše kolege iz Hrvatske su nam ga ustupile, a Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske dodatno finansiralo. U Hrvatskoj ovaj projekat traje već osam godina, a mi se nadamo da ćemo biti isto toliko vrijedni. Vjerujemo da će biznis zajednica Crne Gore prepoznati ovaj projekat i kroz svoje donacije obezbijediti dodatne sadnice za bolje stanje naših šuma”, kaže Vukadinović.

Čist vazduh, obuke, treninzi, konferencija

Dobru saradnju sa UNICEF-om, sa kojim su prošle godine realizovali projekat “Mladi za čist vazduh” u okviru koga se 500 mladih takmičilo i pobjednici osvojili vrijedne nagrade da svoje ideje o čistijem vazduhu sprovedu u djelo, neće prekidati. Tokom 2024. organizovaće lokalna takmičenja na temu čistog vazduha, a u šest opština mjeriće kvalitet vazduha u realnom vremenu, a rezultati mjerenja biće javno dostupni na sajtu SICG-a.

“Sprovešćemo više mini projekata u lokalnim zajednicama, a sve sa ciljem da smanjimo zagađenje vazduha”, poručuje Vukadinović.

Peko Vukadinović
Peko Vukadinovićfoto: Svetlana Mandić

Za ovu godinu su planirane obuke na temu djelovanja u vanrednim situacijama, Izviđačka liga koja će se održati u četiri opštine, a planiran je i odlazak na smotru Saveza izviđača Bosne i Hercegovine.

“Očekuje nas trening za vođe izviđačkih lidera, vodna škola, zbor Saveza izviđača Crne Gore, veliki broj međunarodnih aktivnosti, kao i konferencija svjetske skautske organizacije u Egiptu, gdje ćemo imati veoma važnu ulogu povodom saradnji izviđača Jugoistočne Evrope. U saradnji sa izviđačima Sjeverne Makedonije, ovog ljeta imaćemo prvi put u istoriji naše organizacije trening za instruktore, što je ogroman napredak na polju edukacije naših lidera”, ističe predsjednik izviđača Crne Gore.

Kamp na Grahovu ugostiće na ljeto izviđače iz Belgije, Njemačke, Francuske i Španije, a planirano je i dodatno uređenje pomenutog kampa i priprema za novu smotru Saveza izviđača Crne Gore koja bi trebalo da se održi naredne godine.

Koreja i džembori obilježili prošlu godinu

Iako je prošlu godinu obilježio veliki broj aktivnosti, Vukadinović se ne dvoumi kada treba da izabere onu po kojoj će pamtiti 2023.

“Sigurno je da nećemo zaboraviti Svjetsko skautsko okupljanje u Koreji, naš džembori na kojem je učestvovalo 30 izviđača i planinki iz Crne Gore. Bio je to jedinstven događaj u životu jednog izviđača koji je dijelio ‘dom’ sa više od 50.000 izviđača iz 174 zemlje svijeta, na devet kilometara kvadratnih. Susreli smo se sa tajfunom i upoznali se sa korejanskom kulturom”.

Prema riječima Vukadinovića, vodna škola SICG-a na Grahovu i trening za nove vođe izviđačkih jedinica osvježili su lidersku strukturu organizacije, dok je zbor na Grahovu pokazao koliko ih ima, na koji način funkcionišu i koliko su dobro organizovani.

“Izviđačka liga Crne Gore okupila je najbolje iz svih izviđačkih jedinica i dobili smo još jednog šampiona u ovom osmogodišnjem projektu”, kaže predsjednik SICG-a.

Fali im prostor, ljudstva imaju dovoljno

Iako su realizovali brojne aktivnosti, ističe da Savez izviđača nije koštao državu Crnu Goru “jednog jedinog centa” i da je saradnja sa državnim organima bila na jako niskom nivou, s izuzetkom Ministarstva odbrane.

“Uprava za imovinu i neke osnovne i srednje škole u 2023. godini uradili su sve što su bili u mogućnosti da trajno oduzmu prostorije izviđačima koje su adaptirane i privedene namjeni, a sve sa ciljem da ostvare svoje interese, čime su znatno ugrozile održivost organizacionih zajednica izviđača na lokalnom nivou”, ističe Vukadinović.

Cilj im je da svaka opština u Crnoj Gori ima makar jednu organizacionu jedinicu izviđača, a da bi to ostvarili potrebni su im tehnički i ljudski kapaciteti za otvaranje novih odreda izviđača. Za ljudske kapacitete su se pobrinuli, ali se teško mogu izboriti za tehničke uslove u svim opštinama.

“Zatvorenost Ministarstva obrazovanja onemogućila nam je da koristimo već postojeće kapacitete, poput škola, učionica ili studentskih domova. Uprave škola odlučile su da svoje kapacitete, radi novčane dobiti, daju privatnim licima, nevladinim organizacijama i drugim oblicima udruženja, a visoka cijena najma prostora uslovila nas je da počnemo da sarađujemo sa lokalnim samoupravama, koje opet, kroz vrlo složene procedure, se nerijetko odlučuju da ustupe neke od mnogobrojnih praznih prostora koji su u njihovom vlasništvu. Postoje dobri izuzeci, poput opština Plav, Nikšić i Bar”, ističe Vukadinović.

Bez obzira na sve izazove, Savez izviđača je prošle godine uvećao članstvo za 17 odsto i sada broje više od 2.000 registrovanih članova i članica širom zemlje.

“Uskoro se formira i prvi romski izviđački odred koji je primjer da ovu osjetljivu kategoriju treba uvrstiti u sve pore društva. Kraj godine obilježili smo novom strategijom razvoja Saveza izviđača Crne Gore koja bi trebalo da bude usvojena od strane Skupštine u aprilu. Strategija obuhvata period od 2024. do 2032. godine i plod je vrlo napornog rada Načelstva SICG-a i drugih upravljačkih tijela”, zaključuje predsjednik izviđača Crne Gore.

Bonus video: