Opština Kolašin najavljuje pomoć mladim parovima

Predloženo da se iz kolašinskog budžeta sufinansiraju troškovi medicinski potpomognute oplodnje

6850 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Ukoliko odbornici Skupštine opštine (SO) Kolašin usvoje predlog Oduke, koji su podnijeli Marta Šćepanović i Balša Cvetković (Pokret Zajedno gradimo Kolašin), ubuduće će se iz lokalnog budžeta sufinasirati troškovi medicinski potpomognute oplodnje (MPO).

Za sprovođenje Odluke o sufinansiranju troškova, uslovima, načinu postupku raspodjele sredstava za MPO ove godine bi bilo potrebno, kako su objasnili odbornici, 20.000 eura.

U predlogu Odluke piše, između ostalog, da će korisnicima koji sredstva za postupak MPO više ne mogu ostvariti na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, a žele da se ostvare kao roditelji bilo bi sufinansirano do 80 odsto troškova u zemlji i do 60 odsto troškova postupka u inostranstvu.

Korisnicima koji su u postupku MPO na teret Fonda za zdravstveno osiguranje podrška bi iznosila 500 eura po priloženim računima.

“Opština Kolašin mora jačati natalitetnu politiku, te pomoći bračnim i vanbračnim parovima i pojedincima koji se žele ostvariti u ulozi roditelja, a na taj način omogućiti svojim građanima, parovima i pojedincima, koji godinama čekaju na ovakvu vrstu pomoći, da se konačno ostvare kao roditelji. Do sada je opština Kolašin budžetom opredjeljivala određena sredstva za taj vid pomoći preko NVO sektora. Međutim, smatramo da je to pitanje koje se mora urediti odlukom i za koje se moraju opredijeliti značajno veća sredstva nego što je to sada slučaj”, obrazložili su odbornici Pokreta Zajedno gradimo Kolašin Marta Šćepanović i Balša Cvetković.

Predlog odluke, kako su objasnili, zasniva se na sličnoj praksi koju pojedine opštine u Crnoj Gori sprovode u kontinuitetu pružanjem pomoći za svoje građanke i gađane kada je riječ o MPO.

Za sprovođenje Odluke o sufinansiranju troškova, uslovima, načinu postupku raspodjele sredstava za MPO ove godine bi bilo potrebno 20.000 eura. U predlogu Odluke piše da će korisnicima koji sredstva za postupak MPO više ne mogu ostvariti na teret Fonda, a žele da se ostvare kao roditelji bilo bi sufinansirano do 80 odsto troškova u zemlji i do 60 odsto troškova postupka u inostranstvu

Bonus video: