"U Tivtu se od 2012. godine prati koncentracija PM 2,5 čestica u vazduhu, analizator je u kvaru"

"Ovih dana započeta je realizacija projekta vrijednosti od 1,1 milion eura, koji finansira Evropska komisija u okviru IPA programa. Ovim projektom izvršiće se revizija postojeće državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha i nabaviti nedostajuća mjerna oprema"
67 pregleda 0 komentar(a)
Tivat Pine, Foto: Siniša Luković
Tivat Pine, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.08.2017. 16:25h

U Tivtu se kontinuirano od 2012. godine prati koncentracija PM 2,5 čestica u vazduhu - standardnom referentnom metodom koja je definisana zakonskim propisima, saopšteno je danas iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu prirode i životne sredine .

"Ovi podaci se redovno objavljuju u oviru mjesečnih izvještaja o kvalitetu vazduha, dinamikom koja je takođe regulisana zakonskim propisima. Zbog kvara analizatora za praćenje koncentracija azotnih oksida u realnom vremenu, nijesu dostupni podaci o koncentraciji ovog polutanta sa mjerne stanice u Tivtu", navodi se u saopštenju.

Iz ovih institucija su reagovali povodom otvorenog pisma turistkinje Sanje Maignal upućenog crnogorskoj javnosti, u kojem se pored ostalog pominje i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, i navodi: "da zvaničnih podataka o stanju zagađenosti vazduha u Tivtu nema, jer je mjerna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha koju je u tom gradu instalirala Agencija, već godinama van funkcije, da se na sajtu Agencije, posljednji podaci o rezultatima dobijenim u toj mjernoj stanici odnose na 2013. godinu, a nadležni do sada nijesu učinili ništa da neispravnu opremu ponovo osposobe i stave u funkciju".

U saopštenju se dodaje da se podaci o kvalitetu vazduha nalaze se na veb-portalu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, gdje se klikom na baneru Državna mreža za praćenje kvaliteta vazduha, u rubrici Izvještaji, isti mogu i preuzeti, počev od 2013. godine.

"Koristimo priliku da ovim putem informišemo javnost, da je nakon gotovo petogodišnje procedure, ovih dana započeta realizacija projekta vrijednosti od 1,1 milion eura, koji finansira Evropska komisija u okviru IPA programa. Ovim projektom izvršiće se revizija postojeće državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha i nabaviti nedostajuća mjerna oprema, proširiti postojeća mreža za još dva mjerna mjesta, i na taj način značajno unaprijediti kvalitet i kvantitet podataka. Podsjećamo javnost da je lokalnim samoupravama data zakonska mogućnost, da ne samo u vanrednim nego i u redovnim situacijama mogu vršiti lokalni monitoring kvaliteta vazduha, što je u ovom slučaju preporuka Agencije za zaštitu prirode i životne sredine opštini Tivat", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: