Pljevlja: Mještani blokirali odvoz uglja, nezadovoljni ponudom za otkup njihovih imanja

Mještanin sela Dubravko Vukojičić kazao je da je od petnaestak porodica deset porodica nezadovoljno ponudom koju im je dostavilo rukovodstvo Rudnika uglja

11013 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Nekoliko mještana pljevaljskog sela Kalušići blokiralo je jutros odvoz uglja iz kopa Potrlica do Termoelektrane Pljevlja, na putu kroz njihovo selo, nezadovoljni ponudom koju su dobili od rukovodstva Rudnika uglja, za otkup njihovih imanja.

Zbog napredovanja rudarskih radova, Rudnik planira da otkupi imanja od petnaestak porodica, čije se nekretnine nalaze na obodu Površinskog kopa Potrlica.

Mještanin sela Dubravko Vukojičić kazao je da je od petnaestak porodica deset porodica nezadovoljno ponudom koju im je dostavilo rukovodstvo Rudnika uglja.

„Tražimo da nam se kaže cijena po kojoj se otkupljuju naše kuće, štale i pomoni objekti. Oni to neće da nam kažu čak su i u Elaboratima tu stavku zatamnili. Rekli su nam da će nam cijene saopštiti kada potpišemo kod notara da pristajemo na njihovu ponudu. Pitali smo kome da se žalimo oni su nam rekli da ne možemo nikome. Jedino smo zadovoljni ponuđenim cijenama zemljišta“, kazao je Vukojičić

Kazao je da su od Rudnika dobili samo konačan iznos njihove ponude u kojem nijesu sadžani pojedinačni koliko plaćaju po metru kvadratnom kuće, a koliko štale i pomoćne objekte.

„Samo su taj podatak naveli za zemljište, koje konkretno meni plaćaju po cijeni od 8.2 eura po metru kvadratnom. Kada sam se interesovao po kojoj cijeni mi otkupljuju kuću, a koliko pomoćne objekte, rekli su mi da taj podatak neću dobiti. Samo neka nam kažu po kojoj cijeni su otkupili i mi idemo dalje i prekidamo blokadu.Ovako ne možeo da angažujemo advokata jer ne znamo cijenu po kojoj su otkupili naše nepokretnosti“, rekao je Vukojičić.

Kazao je da su nezadovoljni i ukupnom cijenom koju im je ponudio Rudnik uglja, a da su ponudom zadovoljne samo četiri porodice koje imaju više hektara zemljišta.

Na ponudu Rudnika uglja mještani treba da se izjasne do kraja januara.

„Rekli su nam ako ne pristanemo na ove cijene, da sledeće godine kada bude eksproprijacija neće nam se platiti ni jedan ilegalni objekat. Rekao sam im kako ga sad plaćaju a dogodine neće. Ne mogu da pristanem na nešta, kada ne znam cijenu po kojoj mi nešto plaća“, rekao je Vukojičić.

Mještani kažu da su godinama živjeli u nehumanim uslovima jer su zbog blizine kopa bili izloženi velikoj buci, prašini i potresima zbog čestih miniranja.

Kazali su im da im je prije trideset godina zabranjena gradnja na svom zemljištu i da zbog toga mnogi nisu bili u mogućnosti da proširuju svoja domaćinstva.

Direktor sektora za pravne, kadrovske i opšte poslove Rudnika uglja Petar Džarić kazao je "Vijestima" da su cijene formirane procjenom sudskih vještaka i da se iznad tih cijena ne može ići.

Džarić
Džarićfoto: Rudnik uglja

“Procjena vještaka je za našu internu upotrebu, da predmetnu imovinu ne bismo ni potplatili ni preplatili, već bili potpuno objektivni u procjeni, budući da imamo odgovornost i prema mještanima i prema državnom kapitalu. Kompletan posao je stvar dogovora, pri čemu je nama orijentir procjena vještaka. Pošto je dosadašnji kontakt sa mještanima uvijek doveo do pogrešnog interpretiranja, pa čak i nesuglasica među mještanima, u kontekstu - da li je moj ambar manje procijenjen od komšijinog, ili da li je moja šljiva manje procijenjena od komšijine šljive- radi izbjegavanja komplikacija, trvenja, pridika, odlučili smo da im ne saopštimo pojedinosti, jer bi to izazvalo haos u bukvalnom smislu”, rekao je Džarić.

Kazao je da “garantuje da niko nije oštećen u tržišnom smislu”.

"Nismo bili ni obavezni da im uopšte damo ponudu, već smo mogli pokrenuti postupak eksproprijacije i da se čitav otkup sprovede pred Upravom za nekretnine uz silu zakona. U svakom slučaju, imaju pravo izbora. U slučaju nepostizanja dogovora, pokrenuće se postupak eksproprijacije”, rekao je Džarić.

Bonus video: