Mjesna zajednica: Uništavate Stari grad javnim manifestacijama

Zar je moguće da sve mora da se dešava u prostoru ispred Starog grada, od koncerata, boks mečeva do modnih revija. Da li je moguće da bina koja je za prostor veličine jednog olimpijskog stadiona treba da bude montirana na prostoru ispred Starog grada?"

3020 pregleda 4 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović

Savjet Mjesne zajednice "Stari grad" uputio je urgentan dopis lokalnoj upravi ogorčeni organizovanjem javnog dočeka nove godine ispred zidina tog kulturno istorijskog spomenika.

"Mi kao stanovnici Starog grada, Mjesna zajednica Stari grad, prinuđeni smo da vam se javno obratimo zbog organizacije javnih programa, proslava, koncerata na platou ispred zidina Starog grada. Duboko revoltirani megalomanskim projektima kojima se siluje naš životni prostor, želimo da ukažemo na činjenicu da ovi programi ne donose ama baš nikakav benefit Starom gradu, a sa druge strane - nastavlja se stihijska devastacija našeg kulturnog identiteta i propadanje ekonomske supstance", navodi se u dopisu i dodaje:

“Razumijemo da je ovo jedini preostali prostor za velike manifestacije, ali hajde da onda da racionalizujemo njihov broj i sadržaj. Ovdje ispada da se nekoliko pojedinaca okoriste od zimske sezone ( Nova godina ), a mi ostali uglavnom trpimo posljedice. Prostor Starog grada Budva, koji je zaštićeno kulturno dobro, postaje javni toalet. Da li želite da tako “oživite Stari grad”, da li je to jedini način na koji mislite da je to moguće. Megalomanske projekte tj koncerte prebacite na neke druge lokacije, a imate te ih i te kako dovoljno. Zar je moguće da sve mora da se dešava u prostoru ispred Starog grada, od koncerata, boks mečeva do modnih revija. Da li je moguće da bina koja je za prostor veličine jednog olimpijskog stadiona treba da bude montirana na prostoru ispred Starog grada?" ističe se u dopisu.

Ako već sve to mora da se desi, kako se dodaje, onda treba prilagoditi veličinu bine, jačinu zvučnika i mjesto koje je predviđeno za binu, "a to nije lokacija gdje je vi godinama postavljate".

"Ne zatvarajte nam vrata Starog grada! Smatramo da dio novca koji se utroši na takve projekte treba možda uložiti u Stari grad, ponešto sanirati i popraviti. Molimo Vas da ukoliko već želite da nešto organizujete, da to ne radite bez konsultacija sa našom lokalnom zajednicom te da ubuduće sve planirane programe usaglasite sa našim životnim potrebama", zaključuje se dopisu.

Bonus video: