Izvršni odbor predložio Glavnom odboru Sindikata prosvjete da započne pripreme za štrajk u prosvjeti

"Izvršni odbor je konstatovao da Sindikat prosvjete Crne Gore nastavlja sa svim pravnim procedurama za odbranu Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete pred nadležnim institucijama i sudovima"

19697 pregleda 144 reakcija 84 komentar(a)
Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović, Foto: Luka Zeković
Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović, Foto: Luka Zeković

Izvršni odbor predložio je Glavnom odboru Sindikata prosvjete Crne Gore da započne proceduru pripreme za generalni štrajk u prosvjeti ukoliko januarska zarada ne bude obračunata u skladu sa potpisanim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) za oblast prosvjete, kazali su iz Sindikata prosvjete Crne Gore.

Oni su pojasnili da je taj zaključak Izvršni odbor Sindikata prosvjete donio nakon današnje sjednice.

"Izvršni odbor je konstatovao da Sindikat prosvjete Crne Gore nastavlja sa svim pravnim procedurama za odbranu Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete pred nadležnim institucijama i sudovima", dodali su u saopštenju.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je u decembru prošle godine kazao da će taj sindikat, ukoliko se ne izdvoji 18 miliona za povećanje zarada prosvjetnim radnicima, pozvati sve prosvjetne radnike na štrajk u drugom polugodištu.

Sindikat prosvjete organizovao je protest ispred Skupštine, jer Predlogom zakona o budžetu za 2024. godinu zaposlenima u toj oblasti nije predviđeno povećanje zarada od deset odsto. Protest je simbolično zakazan u pet do 12, kao "javni čas".

Božović je kazao da od poslanika ne traže "ništa specijalno". "Od vas ne tražimo da nas primite na razgovore, pred vama je najlakši zadatak, da ispoštujete ono što je potpisano".

Bonus video: