Opština Bar: Stanje stabla Stare masline je zabrinjavajuće, sprovodimo mjere zaštite

"Komisija je u prethodnom periodu izvršila analizu i procjenu zdravstvenog stanja stabla Stare masline i potvrdila da je glavni problem visok nivo podzemnih voda ispod Stare masline, te su s tim u vezi ugrađena četiri pizijometra sa kojih se mjerila i crpila voda, izvšena je hemijska i bakteriološka analiza podzemnih voda kojom je ustanovljeno neznatno prisustvo fekalija koje nisu mogle uticati na zdravstveno stanje stabla"

16113 pregleda 18 komentar(a)
Stablo Stare masline, Foto: Opština Bar
Stablo Stare masline, Foto: Opština Bar

Stanje stabla Stare masline je zabrinjavajuće, a Opština Bar već sprovodi mjere zaštite.

To su saopštili iz Opštine Bar na Fejsbuku poručujući da će radovi početi do kraja sedmice.

"Usljed plasiranja različitih informacija u vezi stanja Stare masline u Baru, te posebne pažnje i brige javnosti, želimo da detaljno i ispravno informišemo građane o pomenutoj situaciji. Odlukom Skupštine opštine Bar od 28.12.2020. godine, proglašeno je za zaštićeno prirodno dobro – spomenik prirode 'Stablo Stare masline (OLEA europaea L.) na Mirovici u Baru', čiji je sastavni dio „Studija zaštite – predlog za stavljanje pod zaštitom stabla Stare masline“ koji je pripremila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine. Osnovni cilj Studije je očuvanje starog stabla prvenstveno sprječavanjem procesa degradacije, unapređivanjem njenog statusa kroz stručni pristup koji podrazumijeva proučavanje i praćenje stanja tokom vremena", ističe se u saopštenju Opštine Bar.

Oni su dodali da prema informacijama sa kojima raspolažu, JU "Kulturni centar" Bar je još 2020. godine sa NVO 'Društvo maslinara' Bar zaključilo Ugovor o kontinuiranom održavanju Stabla Stare masline, međutim sam predmet ugovora, kao i prava, obaveze i odgovornost koji proističu iz istog nisu poznati Opštini Bar odnosno nadležnim organima i službama lokalne uprave.

"Početkom maja 2023. godine JU 'Kulturni centar' Bar je evidentirao određene promjene na stablu Stare masline i iskazao potrebu da stručna lica Biotehničkog fakulteta iz Podgorice obiđu Staru maslinu radi utvrđivanja zdravstvenog stanja i davanja smjernica za njeno očuvanje. Stručni tim Biotehničkog fakulteta (nakon sprovedenih analiza) je dana 18.7.2023. godine dostavio Izvještaj o zemljišnim uslovima i agrohemijskoj analizi i Izvještaj o zdravstvenom i kondicionom stanju Stare masline. Zaključeno je da simptomi ukazuju na problem sa viškom vode u zemljištu koja zagušuje biljku i onemogućava obavljanje normalnih funkcija", piše u saopštenju.

Iz Opštine Bar su kazali da kako je izgradnja drenaže prijeko potrebna u cilju stvaranja optimalnih uslova za rast i razvoj, a kako su Izvještajem Biotehničkog fakulteta predložene tri različite opcije za izvođenje drenaže kao i prednosti i nedostaci pojedinih sistema, smatrali su neophodnim formiranje stručne Komisije kako bi dobili najbolje rješenje i uslove za rast i razvoj Stare masline.

"Sve ovo je bio i razlog da se, uzimajući u obzir složeno stanje Stare masline, pristupi angažovanju stručnih lica iz relevantnih institucija, procjenjujući da složenost trenutnog stanja i značaj ovog prirodnog dobra zaslužuje naučni pristup. Shodno tome je predsjednik Opštine, u cilju adekvatne zaštite Stare masline Rješenjem od 22. avgusta 2023. godine formirao Komisiju za analizu stanja i predlaganja mjera od značaja za optimalan rast i razvoj stable Stare masline koju čine prof. dr. Biljana Lazović iz Centra za suptropske kulture Bar, doc. dr. Mirko Knežević iz Centra za zemljište i melioraciju, prof. dr. Sreten Tomović, Građevinski fakultet, dr Marija Markoč i Mirko Bujišić ispred JU 'Kulturni centar' Bar koji upravlja ovim lokalitetom od 2011. godine", poručili su iz Opštine Bar.

Naveli su da je "Komisija u prethodnom periodu izvršila analizu i procjenu zdravstvenog stanja stabla Stare masline i potvrdila da je glavni problem visok nivo podzemnih voda ispod Stare masline, te su s tim u vezi ugrađena četiri pizijometra sa kojih se mjerila i crpila voda, izvšena je hemijska i bakteriološka analiza podzemnih voda kojom je ustanovljeno neznatno prisustvo fekalija koje nisu mogle uticati na zdravstveno stanje stabla, takođe, urađen je i situacioni plan katastarskih parcela oko Stare masline kao osnov za projektovanje u cilju iznalaženja trajnog rješenja za odvođenje podzemnih voda".

"Komisija je 21.12. 2023. godine dostavila predmjer radova za izgradnju drenažnog rova i odvođenje površinskih voda sa platoa Stare masline. Opština Bar je već 25.12.2023. godine po hitnom postupku raspisala tender za izbor izvođača radova za realizaciju predloženih mjera, čiji postupak je završen 29.12.2023. godine, na osnovu čega je već danas sa najpovoljnijim ponuđačem zaključen ugovor o izvođenju radova na iznos od 28.960,00 eura bez uračunatog PDV-a. Početak radova na realizaciji predloženih mjera očekuje se do kraja ove sedmice, dok će nadzor nad izvođenjem radova vršiti članovi Komisije kao stručna lica koja će nastaviti da prate zdravstveno stanje masline u periodu nakon završetka radova, kao i implementaciju drugih mjera za ozdravljenje stabla masline. Na kraju možemo konstatovati da je stanje stabla Stare masline zabrinjavajuće, ali da će preduzete mjere od strane lokalne uprave i stručnih lica doprinijeti poboljšanju zdravstvenog stanja Stare masline, posebno uzimajući u obzir da je nakon ugradnje i pražnjenja piziometra konstatovan određeni napredak u njenom zdravstvenom stanju, što govori u prilog da su planirani radovi na izgradnji drenažnog rova trajno rješenje", kazali su iz Opštine Bar.

Poručili su i da će se kao i do sada voditi isključivo mišljenjima i nalazima struke, te će u kontinuitetu pratiti stanje Stabla masline i efekte preduzetih mjera, uz svakako spremnost da ukoliko se ispostavi za potrebnim, budu angažovana i druga stručna lica iz inostranstva.

Bonus video: