Juventas: Mnogi mladi su pogođeni siromaštvom i velikom stopom nezaposlenosti

“Želimo poslati poruku da Crna Gora treba da stremi ka tome da postane društvo u kom rastu zadovoljni mladi, koji se školuju ili rade, imajući dostojanstvene životne uslove, mladi koji su sebi važni, pa stoga i o sebi brinu, aktivno doprinoseći svojoj zajednici”, kazali su iz Juventasa
74 pregleda 1 komentar(a)
Juventas, Foto: Facebook
Juventas, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.08.2017. 14:58h

Mnogi mladi su pogođeni siromaštvom i velikom stopom nezaposlenosti, a njihovi problem i potrebe nijesu zastupljeni u javnim politikama, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Kako su kazali, ta NVO tradicionalno obilježava 12. avgust, Međunarodni dan mladih, a ove godine sa porukom „Brinimo o sebi i svom zdravlju“.

“Kao i prethodnih godina, želimo da se javnost usmjeri na mlade, njihove probleme, potrebe, potencijale, aktivno učešće u životu zajednice i odlučivanju, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, unapređenje mogućnosti za zapošljavanje i rad, uspješnu tranziciju od adolescencije u svijet odraslih, podršku pri stvaranju sopstvenih porodica, jačanje integriteta, te zaštitu ljudskih prava svih mladih”, kaže se u saopštenju Juventasa.

Oni su naveli da po popisu stanovništva iz 2011, više od petine populacije u Crnoj Gori čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina i time predstavljaju jednu od najvećih, ali i nevidljivih, društvenih grupa.

“Brojne potrebe i problemi mladih nijesu zastupljeni u javnim politikama, a često, ako i jesu prepoznati u dokumentima, odsustvom implementacije zakona i strategija, kao grupa, mladi ostaju zanemareni u praksi”, smatraju u Juventasu.

Oni su ocijenili da su mnogi mladi pogođeni siromaštvom i ogromnom stopom nezaposlenosti, ali i zabrinuti zbog velikog upliva korupcije, nepotizma i kronizma pri zapošljavanju i napredovanju.

“Mladi s toga mogu odustati od svog integrieta i brige o sebi, a to se ne smije dozvoliti”, poručili su iz Juventasa.

Kako su rekli, ove godine njihovi glavni fokusi su integritet, zatim zdravlje mladih i promocija zdravih stilova života.

“Želimo poslati poruku da Crna Gora treba da stremi ka tome da postane društvo u kom rastu zadovoljni mladi, koji se školuju ili rade, imajući dostojanstvene životne uslove, mladi koji su sebi važni, pa stoga i o sebi brinu, aktivno doprinoseći svojoj zajednici”, kazali su iz Juventasa.

Oni su najavili da će iz tog razloga danas biti upriličena radionica „Koliko i kako brinemo o sebi“.

Cilj radionice je, kako su pojasnili, da ojača mlade u odnosu na faktore rizika po zdravlje koje to razdoblje života karakteriše - nedovoljna briga i nemanje potrebnih informacija o seksualnom i reporoduktivnom zdravlju, upotreba psihoaktivnih supstanci, nasilje, narušena bezbjednost u saobraćaju, nedovoljna briga o mentalnom zdravlju.

“Radionica „Koliko i kako brinemo o sebi“ koju vode psihloškinja Jasmina Đukić i Jovan Dašić, stipendista Juventasa, biće organizovana u Omladinskom centru u saradnji sa Unijom srednjoškolaca u danas od 18 sati. Radionica je dio programa kojim Unija srednjoškolaca obilježava ovaj dan”, precizira se u saopštenju.

Navodi se da će u okviru radionice biti predstavljena i savjetovališta za mlade, koja funkcionišu u okviru centara za prevenciju primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

Bonus video: