Sokić: Pljevlja odavno zaslužuju status grada

Bivši predsjednik Skupštine opštine i odbornik DPS-a traži da se uputi zvanični zahtjev Vladi

4068 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Pljevlja treba da dobiju status grada, a tu inicijativu Vladi treba da uputi lokalni parlament.

To smatra odbornik Demokratske partije socijalista i bivši predsjednik Skupštine opštine Pljelvlja Dragiša Sokić.

On podsjeća da su zvaničnici Opštine Kotor i Nikšić uputili inicijativu Vladi da im se kroz izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi umjesto dosadašnjeg statusa opštine dodijeli status grada.

“I rukovodstvo naše opštine treba da pokrene istu inicijativu za dobijanje statusa grada, jer Pljevlja to zaslužuju zbog mnogo razloga. Istorijski, jedan su od najstarijih gradova u Crnoj Gori. Znamo da je na području današnjeg grada još u rimskom periodu postojalo naselje gradskog tipa označeno kao Municipijum S, koji je u drugom vijeku nove ere brojao oko 40.000 stanovnika i bio jedan od središta rimske provincije Dalmacije. U srednjem vijeku se pominje naselje Breznik, da bi početkom 15. vijeka, tačnije 1430. godine, u dubrovačkim izvorima pomenuto ime grada Pljevlja. Tokom osmanlijskog perioda vladanja ovim prostorima Pljevlja su bila značajan grad i sjedište Hercegovačkog Sandžaka u periodu od 1572. do 1833. godine”, kazao je Sokić, obrazlažući predlog da Pljevlja umjesto opštine dobiju status grada.

On podsjeća i da su u novijoj istoriji Pljevlja jedan od većih gradova u Crnoj Gori sa značajnim kulturno-istorijskim nasljeđem i tradicijom urbanog naselja koje baštini posebnu vrijednost multietničke, multikulturalne sredine, gdje se preplitao suživot raznih naroda, kultura i civilizacija u dugom istorijskom periodu.

“Geografski položaj je kroz istoriju Pljevljima dao epitet raskrsnice karavanskih puteva, između raznih država i civilizacija, ali nažalost svjedoci smo da su nas u skorijem vremenu zaobišla, a i sada zaobilaze svi važni saobraćajni koridori. Sa ekonomskog aspekta Pljevlja su sa privrednim potencijalom jedna od najbogatijih opština u Crnoj Gori i industrijski centar Crne Gore koji daje najveći doprinos razvoju države u posljednjih četrdeset godina”, rekao je Sokić.

Sokić
Sokićfoto: Goran Malidžan

Ističe da je ovo samo mali dio argumenata i da postoji još mnogo činjenica zbog čega Pljevlja zaslužuju status grada.

“Mišljenja smo da rukovodstvo opštine treba da pokrene inicijativu koju bi podržali svi odbornici u lokalnom parlamentu i svi građani bez obzira na različite političke poglede i druge pripadnosti. Očekujem u narednom periodu da zajednički pripremimo ovu inicijativu kako bi smo je što prije kandidovali prema insititucijama naše države i preduprijedili najavljene promjene Zakona o lokalnoj samoupravi kako bi smo iskoristili poziciju”, rekao je Sokić.

On podsjeća da je status grada značajniji od statusa opštine i da bi Pljevljima ukoliko ga dobiju otvorile neke bolje i drugačije perspektive.

“Nadam se da ćemo iskoristiti priliku, jer nikada više Pljevljaka nije bilo na pozicijama u državi gdje se odlučuju ove stvari”, rekao je Sokić.

Bonus video: