Zeković o rušenju zgrade u Podgorici: Poštovati međunarodne standarde ljudskih prava

"Uz dalje osnaživanje konsultacija sa stanarima i njihovim predstavnicima, od rušenja treba privremeno odustati, jer se iseljenja ne smiju sprovoditi u zimskom periodu, a prije toga svima kojima je to potrebno neophodno je osigurati alternativni smještaj", saopštio je Zeković

7023 pregleda 29 reakcija 28 komentar(a)
Zeković (arhiva), Foto: Luka Zeković
Zeković (arhiva), Foto: Luka Zeković

Aleksandar Saša Zeković, zamjenik predsjednika Odbora za društvene djelatnosti, međuopštinsku i međunarodnu saradnju Skupštine Glavnog grada i član nestranačke Građanske inicijative ”21. maj”, pozvao je Vladu da obezbijedi da prinudno iseljavanje stanara zbog rušenja nelegalnog objekta, Lamele C u podgoričkoj gradskoj četvrti Zabjelo, izvršavaju po međunarodnim standardima ljudskih prava.

"Uz dalje osnaživanje konsultacija sa stanarima i njihovim predstavnicima, od rušenja treba privremeno odustati, jer se iseljenja ne smiju sprovoditi u zimskom periodu, a prije toga svima kojima je to potrebno neophodno je osigurati alternativni smještaj", saopštio je Zeković.

Podsjeća da je Odbor pozvao sve nadležne da postupaju sa "pojačanom pažnjom", kako bi se blagovremeno osiguralo odgovorno i profesionalno postupanje i spriječile dalje moguće štetne posljedice.

"Odbor za društvene djelatnosti, međuopštinsku i međunarodnu saradnju Skupštine Glavnog grada Podgorica je jednoglasno zaključio da je neophodno ukazati na Međunarodni pakt Ujedinjenih nacija o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, čija je potpisnica Crna Gora, a kojim se garantuje da iseljavanjem pojedinac ne smije da postane beskućnik i da mu se usljed toga krše ostala ljudska prava, kao i da iseljenje ne smije da se odvija po naročito lošem vremenu", dodaje Zeković.

Apelovao je i da sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori pomogne i podrži Vladu i Glavni grad u poštovanju ljudskih prava.

Bonus video: