Bjeković: Otvoren niz pitanja, možda će se i Zaštitnik baviti Lamelom C

"Biće interesantno u narednom periodu saznati sve okolnosti", kazao je Ombudsman

7440 pregleda 1 komentar(a)
Bjeković, Foto: ombudsman.co.me
Bjeković, Foto: ombudsman.co.me

Ombudsman Siniša Bjeković rekao je, povodom rušenja Lamele C u Podgorici, da će se tim pitanjem u narednom periodu možda baviti i njegova kancelarija.

„Dvije su situacije oko kojih bi trebalo imati više informacija. To je prije svega da li je i koliko porodica bilo već smješteno unutar zgrade i da li je to njima jedini dom praktično, što bi moglo da proizvede reakciju kada je u pitanju aktiviranje člana 8 Evropske konvencije koji se tiče prava na poštovanje privatnosti doma - rekao je Bjeković za TV E, upitan da li je došlo do kršenja prava vlasnika stanova.

"Ovo je još jedan dokaz da, ako se sa odgovarajućim intervencijama odgovarajućiih nadležnih institucija zakasni, dolazimo u situaciju da ispred sebe imamo objekat koji se godinama gradio, ljudi su dali pare za to u uvjerenju da ako se nešto gradi, a ne proizvodi intevenciju države - da je logično očekivati da treba da dođe do nekog rješenja. Nažalost, došli smo u situaciju u kakvu smo došli. Biće interesantno u narednom periodu saznati sve okolnosti", dodao je Bjeković.

Kazao je i da se struka nalazi u dilemi da li su ispoštovane sve procedure prije nego sto je pristupljeno rušenju objekta.

"Ako su unutra bile porodice, morao se naći alternativni smještaj makar dok se ne riješi to pitanje. Situacija nije nova u Crnoj Gori. Imali smo nekoliko ovakvih objekata koji su naprosto iznikli, bez prethodnih potrebnih dozvola. Da ne govorimo o sigurnosti i tome da li su ispunjeni uslovi tokom izgradnje zgrade, da li je izgradnja tekla u skladu sa zakonom… Sve su to pitanja koja otvaraju nova pitanja i bez obzira kako će to izgledati u ovom trenutku, očigledno je da će se ovim pitanjem baviti u narednom periodu možda čak i institucija Zaštitnika - rekao je Bjeković.

Bonus video: