U Crnoj Gori trenutno boravi oko 200.000 turista

Ističe se da sve veća zainteresovanost turista za Nacionalne parkove Crne Gore pokazuje da je turistička ponuda sjevernih i centralnih krajeva Crne Gore sve atraktivnija
0 komentar(a)
Boka Kotorska, Foto: Savo Prelević
Boka Kotorska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2017. 09:19h

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 200.000 turista, što je za preko 8 odsto više u odnosu na rekordnu posjećenost prethodne godine, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Nacionalnih Parkova Crne Gore.

"Tradicionalno, najviše turista boravi na Budvanskoj Rivijeri, a popunjenost hotela u Budvi iznosi 98 odsto. Nakon Budve, najviše gostiju boravi u Herceg Novom i Ulcinju. U Herceg Novom popunjenost hotela iznosi 90 odsto, dok na Ulcinjskoj Rivijeri hoteli bilježe povećanje gostiju za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U sjevernom dijelu Crne Gore bilježi se značajan rast turista, a prema informacijama hotelsko turističke privrede očekuje se odličan buking tokom cijelog avgusta. Na Žabljaku se od početka ljetnjih mjeseci bilježi povećanje broja gostiju preko 60 odsto, a trenutna popunjenost hotela iznosi 95 odsto. U Kolašinu je većina turističkih kapaciteta popunjena imajući u vidu da je u toku sedmi Internacionalni tango kamp sa preko 600 učesnika iz cijelog svijeta. Pored turista iz regiona i Rusije koji su najbrojniji, trenutno u Crnoj Gori boravi i značajan broj gostiju iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Ukrajine, Poljske te Skandinavskih zemalja i zemalja Beneluksa", navodi se u saopštenju.

Ističu da sve veća zainteresovanost turista za Nacionalne parkove Crne Gore pokazuje da je turistička ponuda sjevernih i centralnih krajeva Crne Gore sve atraktivnija.

"Od početka godine do 10. avgusta u NPCG je registrovano 193.843 prodatih ulaznica što je za pet odsto više u odnosu na prošlu godinu. U prvih deset dana avgusta posebno dobru posjećenost bilježe Nacionalni parkovi na sjeveru Crne Gore, 18 odsto više posjetilaca posjetilo je NP Durmitor i preko 58 odsto više NP Bigradska Gora, a sve je veći broj zainteresovanih ljubitelja prirode i u najmlađem NP Prokletije. Turisti u Nacionalnim parkovima Crne Gore su zainteresovani za pješačke, biciklističke i edukativne staze, osvajanje planinskih vrhova, rafting rijekom Tarom, krstarenje Skadarskim jezerom, obilazak Crnog, Biogradskog i Hridskog jezera, posjetu Njegoševom Mauzoleju i vidikovce Lovćena".

Navodi se da Nacionalni parkovi nude i nove turističke proizvode kao što su crosscountry i freeride staze, šuma za čitanje, iznajmljivanje kajaka i bicikala, te dječija igrališta.

Dodaje se da je u Crnoj Gori organizovano preko 200 manifestacija kulturnog i zabavnog karaktera što je, kako se navodi, doprinijelo dobrim rezultatima

"Mnogi problemi koji su bili prisutni prethodnih godina tokom sezone značajno su smanjeni, o čemu najbolje govore i podaci turističkog Call centra Nacionalne turističke organizacije koji je u prethodnom periodu zabilježio značajno manji broj žalbi u odnosu na prethodnu godinu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: