Luštica Development da oprezno gradi zbog kulturnih dobara

Opština Tivat, uz upozorenja, dozvolila Luštici Development da radi novi pristupni put golf zoni

5328 pregleda 7 komentar(a)
Cesta nije predviđena planskom dokumentacijom: Luštica bay, Foto: Sinisa Lukovic
Cesta nije predviđena planskom dokumentacijom: Luštica bay, Foto: Sinisa Lukovic

Kompanija Luštica Development dobila je zeleno svjetlo da gradi novu poristupnu saobraćajnicu u golf zoni svog rizorta Luštica Bay u Krtolima kod Tivta.

Nova cesta koja nije bila predviđena važećom planskom dokumentacijom, gradiće se o trošku Luštice Develompent na zapadnoj strani golf zone, po modelu izgradnje lokalnog objekta od opšteg interesa.

Takvu odluku usvojila je Skupština opštine na svojoj posljednjoj sjednici, čime je omogućeno da se kroz dio prostora Luštice Bay koji je aktuelnim planom bio definisan kao “zaštitne šume” i “zaštitno zelenilo”, provuče nova saobraćajnica.

Predviđeno je da nova ulica kreće od budućeg kružnog toka - raskrsnice za Maina naselje Luštice Bay u blizini uvale Oblatna, te se odatle po sistemu serpentina, “penje” uz brdo na kojem se već gradi dio sadržaja novog velikog golf kompleksa. Nova ulica prolaziće preko četiri velike i trenutno neizgrađene katastarske parcele u vlasništvu države i Opštine, a koje su date u dugoročni zakup kompaniji u sklopu velikog zemljišnog kompleksa od preko sedam miliona kvadrata na tivatskom dijelu poluostrva Luštica koje je 2009. iznajmljeno toj kompaniji radi gradnje rizorta Luštica Bay.

Prema idejnom projektu, nova cesta duga je 2.070 metara, imaće širinu kolovoza od 5,5 metara i jednostrani trotoar širine 1,5 metara.

“Važeći planski dokument omogućava saobraćajni pristup golf zoni sa samo jedne strane, iz naselja Centrale. Cijela golf zona će, kada bude završena, pored golf terena sa 18 rupa, sadržati i hotel sa 300 soba, golf klub i preko 600 vila, pa je za očekivati veliku frekvenciju saobraćaja. Mora se voditi računa i o periodu izgradnje jer će se u narednom periodu saobraćajni pristup svih korisnika (posjetilaca, stanovnika, građevinske mehanizacije, komunalnih i vatrogasno spasilačkih službi) odvijati istom trasom, saobraćajnicom širine šest metara. To bi predstavljalo veliki bezbjednosni i logistički rizik... Analiza za čiju je izradu kompanija Luštica Development angažovala stručnjake iz oblasti saobraćajne infrastrukture, pokazala je neophodnost izgradnje saobraćajnog pristupa golf terenima sa zapadne strane. Predmetna nova saobraćajnica služiće osim kao pristup gradilištu, i kao alternativni pristup zoni u periodu nakon stavljanja objekata u funkciju”, piše u obrazloženju Odluke.

Sekretarijat za uređenja prostora je na zahtjev Luštice Development toj kompaniji već izdao i Programski zadatak sa elementima urbanističko-tehničkih uslova za izradu glavnog projekta i gradnju.

U tom dokumentu se posebna pažnja projektantima i investitoru nove ceste skreće se na potrebu zaštite nepokretnih kulturnih dobara i njihovih zona zaštite koje se nalaze u blizini trase nove ulice: praistorijske gradine na lokaciji Kovačeva gomila, stara austrougarske baterije Radišević, te ostataka rimske putne infrastrukture na tom području.

Propisano je da Luštica Development mora uspostaviti “prethodnu zaštitu” tih lokaliteta do izrade Elaborata o valorizaciji ovih već zvanično proglašenih ili potencijalnih nepokretnih kulturnih dobara, urediti njihovu okolinu u skladu sa konzervatorskim uslovima koje dobije od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, ali i obezbijediti prisustvo arheologa sa licencom prilikom izvođenja građevinskih radova na dijelu pretpostavljene trase nekadašnjih antičkih rimskih puteva.

U Programskom zadatku se naglašava zakonska obaveza investitora da se u slučaju nailaska na arheološke ostatke tokom izvođenja građevinskih radova, ti radovi odmah moraju obustaviti i o tome odmah obavijestiti nadležne institucije kako bi se preduzele sve neophodne mjere na zaštiti kulturne baštine.

Bonus video: