Sindikat uprave i pravosuđa pisao Spajiću: Protest ako se do 19. januara koeficijenti ne uvećaju za deset odsto

"Uvećanje zarada u skladu sa programom Evropa sad 1 je i prije njegove primjene doživio fijasko, jer je čitavo uvećanje pojela galopirajuća inflacija"

14855 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Sindikat uprave i pravosuđa
Sa sjednice, Foto: Sindikat uprave i pravosuđa

Sindikat uprave i pravosuđa saopštio je da će 1. februara protestovati ispred Vlade Crne Gore ako predsjednik Vlade Milojko Spajić najkasnije do 19. januara ne zakaže potpisivanje izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora (GKU) kojim bi im se koeficijnti uvećali za najmanje deset odsto.

Iz tog sindikata su uputili dopis Spajiću u kome se navodi da je Skupština tog sindikata na sjednici održanoj 12. januara razmotrila i donijela odluke povodom više pitanja.

U dopisu koji potpisuje predsjednik Skupštine Sindikata Uprave i pravosuđa Nenad Vučković je poručeno da je GKU za oblast uprave i pravosuđa potpisan 14. februara prošle godine imperativno nalagao da se prije usvajanja Zakona o budžetu za 2024 godinu mora ispregovarati i izmjeniti u skladu sa članom 9 stav 2 koji glasi: "Zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotriće se dodatno uvećanje koeficijenata složenosti poslova iz stava 1 ovog člana minimum od po 10% za 2024. i 2025. godinu, o čemu će se zaključiti poseban sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine."

"Kako smo Vas zajedno sa ministrom finansija Novicom Vukovićem zvanično obavjestili i inicirali izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora dopisima pod brojem 408-418 od 06.11.2023.godine i 408-456 od 13.12.2023.godine, formalno pravno smo ispunili uslove i obaveze koje su se odnosile na Sindikat uprave i pravosuđa, a takođe su se stekli i uslovi u smislu makroekonomskih parametara i limita potrošnje, na osnovu zvaničnih podataka Monstata o stopi rasta BDP i rastu inflacije", ističe se u dopisu.

Dodaje sa da je Vlada, odnosno ministar finansija bio u obavezi da zakaže razgovore, odnosno da se usaglasi Sporazum koji je obavezujući dio GKU.

"Od Vas nijesmo dobili nikakav odgovor, a jedino što se dogodilo je održani sastanak sa resornim ministrom Vukovićem koji nam nije dao nikakav odgovor na obavezujuće izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora u dijelu uvećanja koeficijenata za minimum 10%, osim da nema sredstava za isto", piše u dopisu.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa su poručili da u skladu sa nepoštovanjem zakonskih normi od strane Vlade Crne Gore, jer GKU ima težinu zakona, Skupština tog sindikata je donijela Odluku da ovim putem poslednji put daju priliku Vladi Crne Gore da ne postupa suprotno propisima te da do najkasnije 19. januara Spajić zakaže potpisivanje izmjena i dopuna GKU u skladu sa izmjenjenim koeficijntima uvećanim u visini od najmanje 10 odsto.

"Ukoliko ne ispoštujete našu nanovo pruženu ruku saradnje i korektnih partnerskih odnosa, na pomenutoj sjednici Skupštine donijeta je Odluka da se kao prvi korak naših aktivnosti dana 1.02.2024. godine organizuje protest nezadovoljnih članova Sindikata uprave i pravsouđa i njihovih porodica ispred zgrade Vlade CG", piše u dopisu Spajiću.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa su rekli da se na sjednici Skupštine takođe raspravljalo i o drugim veoma važnim aspektima koji u negativnom smislu utiču na njih i njihove porodice, a to je zdravstveni sistem odnosno veoma loša zdravstvena politika.

"Uvećanje zarada u skladu sa programom Evropa sad 1 je i prije njegove primjene doživio fijasko, jer je čitavo uvećanje pojela galopirajuća inflacija. Pored inflatornog uticaja, na pomenuto uvećanje je krucijalan uticaj u smislu njegovog obesmišljavanja imalo i ima veoma loša usluga zdravstvenog sistema Crne Gore, gdje se do nadležnog doktora bukvalno može doći kada je već kasno, odnosno dovedeni smo do toga da plaćamo sve usluge ljekara iz privatnih praksi. Takođe svaki lijek moramo sami da obezbjedimo iz osiromašenih radničkih džepova", kazali su iz Sindikata uprave i pravosuđa.

Traže od Vlade Crne Gore da pod hitno sprovede reformu zdravstvenog sistema, ne u smjeru ukidanja Fonda zdravsta i suptilnog uvođenja u plaćanje svake zdravstvene usluge, već u smjeru obezbjeđivanja besplatnog i adekvatnog liječenja.

"U nadi da će te najhitnije zakazati pravovremeni termin potpisivanja izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora u smjeru uvećanja koeficijenata, te na taj način ispoštovati propisano, odnosno Sindikat i naše članove, očekujemo brzi i pozitivan odgovor. Ovim putem tražimo da sve prisutne članove Skupštine Sindikata uprave i pravosuđa odmah primite na razgovor, odnosno da sada dođete kod nas ispred zgrade i otvoreno kako dolikuje prvom čovjeku Vlade Crne Gore argumetovano razgovarate sa nama", zaključuje se u dopisu Sindikata uprave i pravosuđapremijeru Milojku Spajiću.

Bonus video: