CRBC voćem hrani radnike na vrućini

Iz Uprave kažu da je primjetan napredak u poštovanju zaštite i zdravlja na radu i da je Bemaks među pozitivnim primjerima
159 pregleda 6 komentar(a)
autoput Bar-Boljere, Foto: Boris Pejović
autoput Bar-Boljere, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.08.2017. 08:42h

Inspekcija rada utrdila je da se poštuju pravila zaštite na gradilišima u Podgorici, kao i na gradilištima autoputa Bar-Boljare, gdje se radi i na temperatirama iznad 4o stepeni. U Crnoj Gori ovog ljeta oboreni su temperaturni rekordi za posljednjih 50 godina.

Meteorolog Branko Micev kazao je da je devet dana zaredom temperatura prelazila 40 stepeni Celzijusa.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) su kazali "Vijestima" da u okviru redovnih aktivnosti Inspekcija rada prati primjenu mjera u oblasti zaštite i zdravlja na radu, a posebno na gradilištima. Poslodavci su dužni da prilikom ekstremno visokih temperatura dosljedno poštuju Zakon o zaštiti i zdravlju na radu i Pravilnik o mjerama zaštite na radnom mjestu.

Iz UIP su kazali da je primjetan napredak u poštovanju primjene mjera zaštite i zdravlja na radu.

Među pozitivnim primjerima, tvrde iz UIP-a, su kompanija "Bemaks", gdje na gradilištama postoji Uputstvo za bezbjedan rad pri ekstremno visokim temperaturama. Donijeto je, navodi UIP, 25. jula i primjenjuje se na svim gradilištima "Bemaksa" kada temperatura prelazi 36 stepeni.

Istakli su da je i kod preduzeća Gradnja promet na snazi Odluka od 2. avgusta, a koja važi dok su temperature veće od 36 stepeni.

"Radno vrijeme skraćeno je od sedam do 14 sati, obezbjeđuju se dovoljne količine vode i organizovan je rad sa češćim pauzama, tako da se zaposleni naizmjenično smjenjuju u obavljanju poslova na otvorenom, na način da zaposleni radi jedan sat, a onda odmara narednih 15 minuta", odgovorili su.

Kod pojedinih poslodavaca, kao što je kompanija Čelebić, postoji, kako kažu u UIP, nezvanično uputstvo za rad pri visokim temperaturama, a radno vrijeme na otvorenom skraćeno je do 12, odnosno 14 časova.

U UIP tvrde da je na gradilištu autoputa Bar-Boljare, kod glavnog izvođača CRBC, uobičajena pauza za ručak i odmor od 11:30 do 14 sati, radno vrijeme zaposlenog je sedam časova maksimalno, sa češćim pauzama kada se zaposlenima obezbjeđuju voda i voće.

Iz UIP su kazali da je stručno lice za vođenje poslova zaštite i zdravlja na radu kod kompanije "Inza" navelo da su upoznati sa preporukama Ministarstva rada i socijalnog staranja za rad na otvorenom pri visokim temperaturama i da u skladu sa njima poslovođe na gradilištima prate rad zaposlenih, imaju vodu na gradilištu, odgovarajuću zaštitnu opremu, iako nema pisanog uputstva.

Nema kazne i zabrane rada za poslodavce

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove (UIP) naložili su, kako je saopšteno "Vijestima", pojedinim poslodavcima da preduzmu mjere i izdaju uputstva za rad pri ekstremno visokim temperaturama.

Oni nijesu naveli koji su poslodavci u pitanju.

Dodali su da za nepostojanje uputstava za bezbjedan rad pri ekstremno visokim temperaturama ne postoji novčana kazna, niti mjera zabrane rada.

Bonus video: