Podgorička Služba zaštite između dva komandira

Uprava Glavnog grada nije se obraćala Upravnom sudu nakon što je pobijeno rješenja gradonačelnice Olivere Injac za razrješenje Gorana Jankovića. Janković nije vraćen na posao, a iz Glavnog grada tvrde da za to nema pravnog osnova

13294 pregleda 19 komentar(a)
Službu zaštite od kraja oktobra vodi Blečić, Foto: Luka Zeković
Službu zaštite od kraja oktobra vodi Blečić, Foto: Luka Zeković

Glavni grad Podgorica nije podnio tužbu Upravnom sudu na rješenje Komisije za žalbe Vlade Crne Gore, kojim je usvojena žalba bivšeg komandira Službe zaštite i spašavanja Gorana Jankovića o njegovom razrješenju.

Komisija za žalbe rješenje je donijela 14. decembra, a od dana prijema tog rješenja ostavljen je rok od 20 dana za pokretanje upravnog spora.

“Na osnovu podataka koje ste dostavili, a nakon izvršenog uvida u Upisnike ovog Suda, zaključno sa 12. 1. 2024. godine, utvrđeno (je) da protiv rješenja Komisije za žalbe - Podgorica, nije podnijeta tužba od strane Glavnog grada Podgorica, za pokretanje upravnog spora”, rekli su juče “Vijestima” iz Upravnog suda.

Iz Glavnog grada nisu juče odgovorili na pitanje o upravnom sporu. Dan ranije rekli su da je predmet u drugostepenom postupku vraćen na ponovni postupak i odlučivanje, da nema pravnog osnova da Goran Janković bude komandir Službe zaštite i spašavanja, “zbog same činjenice da je postupak u toku”.

Janković je u Službu zaštite došao iz Komunalne policije 2019, a u mandatu je bio do 2025. godine. Njemu je, međutim, mandat prestao u oktobru, kada je gradonačelnica Olivera Injac donijela rješenje o njegovom razrješenju. Krajem istog mjeseca, za vršioca dužnosti komandira Službe zaštite Glavnog grada postavljen je Zdravko Blečić.

“Vijesti” su krajem prošle godine objavile da je Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila rješenje Injac, pored ostalog, navodeći da “prvostepeni organ nije dostavio niti jedan materijalni dokaz kojim bi potkrijepio date razloge u obrazloženju rješenja za razrješenje žalioca”.

Blečić
Blečićfoto: Privatna arhiva

Iz Glavnog grada “Vijestima” su prije dva dana rekli da Janković u međuvremenu nije vraćen na posao i da Službu zaštite i dalje vodi v.d. komandira Zdravko Blečić.

Juče nisu odgovorili na pitanje redakcije o tome da li su, na rješenje Komisije za žalbe, podnijeli tužbu Upravnom sudu. Da to nisu učinili, osim iz Upravnom suda, “Vijestima” je rekla i punomoćnik Jankovića, advokatica Maja Zeković.

Ona je redakciji kazala da “i pored činjenice da je prvostepeno rješenje kojim je nezakonito razriješen komandir Službe zaštite, poništeno, istom nije omogućeno da nastavi da obavlja svoju funkciju ni nakon okončanja drugostepenog postupka”.

“Niti je prvostepeni organ postupio u skladu sa nalogom iz drugostepenog rješenja”, rekla je ona.

Komentarišući navode Glavnog grada, da je “predmet u drugostepenom postupku vraćen na ponovni postupak i odlučivanje, da nema pravnog osnova da Goran Janković bude komandir Službe zaštite i spašavanja, zbog same činjenice da je postupak u toku”, ona je kazala da rješenje o imenovanju Blečića nije smjelo biti sprovedeno sve do okončanja postupka po žalbi.

“Dalje, Glavni grad je drugostepeno rješenje primio prije više od 20 dana i ništa nisu preduzeli, iako im je zakonski rok 20 dana”, kazala je ona juče “Vijestima”.

Janković
Jankovićfoto: Glavni grad

Prema njenim riječima, “anomalije u Glavnom gradu (su se) i nakon smjene vlasti samo nastavile”.

“Budući da sam u više prepoznatih slučajeva, uspjela da dokažem i to pravnosnažnim odlukama mobing upravo u Službi zaštite, pa u tom pravcu uputno je navesti da je aktuelna gradonačelnica, nažalost, promovisanjem sile, u više navrata usmenim putem ‘nalagala’ smjenu komandira, previđajući opet, a i radikalno gazeći imperativnu odredbu člala 22 Zakona o upravnom postupku, kojom je izričito definisano ‘Kad je propisano da žalba ne odlaže izvršenje rješenja, to se MORA navesti u dispozitivu rješenja’. Ovakvo postupanje čelne osobe lokalne samouprave, nažalost osim što se evidentno pokazuje diletantskim i neozbiljnim, takođe je nedopustivo i sa aspekta elementarnih očekivanja svih zaposlenih, kojima se u ovakvom odsustvu pravne kulture događa da gradonačelnica Glavnog grada usmeno naređuje ‘razduženja’, a što zaista u potpunosti urušava pravni poredak jedne zemlje kao i povjerenje građana u pravni sistem”, rekla je Zeković.

Kako je dodala, drugostepena komisija usvojila je sve navode žalbe, time je i formalno poništeno rješenje o razrješenju, a Glavni grad se “i dalje oglušava o dosljednoj primjeni zakona”.

“Postaje jasno da smo i dalje taoci sistema samovolje pojedinaca koji zloupotrebom službenog položaja, a ponajviše zloupotrebom povjerenja građana, gaze sva osnovna načela postupanja u civilizovanom društvu. Nije suvišno ni ukazati da je kadrovsko rješenje gradonačelnice, za komandira Službe zaštite, osoba koja je upravo bila jedan od alata višegodišnjeg mobingovanja u Službi zaštite, a pritom je u pitanju zaposleni koji nema kvalifikacije za radno mjesto komandira, a što je upravna inspekcija već konstatovala i naložila otklanjanje nepravilnosti Glavnom gradu. Nažalost, pokazalo se da je i taj nalog za Glavni grad, kao i drugostepeno rješenje Komisije za žalbe, uzaludan pokušaj pravnog djelovanja, u bespravnom sistemu”, rekla je ona.

Protiv Blečića i više NN lica nedavno je podnijeta krivična prijava zbog osnova sumnje u zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje. Prijavu je posredniku za zaštitu od mobinga kod poslodavca, podnio Miodrag Đukanović. Đukanović je 2020, nakon četiri godine suđenja, dobio spor u kojem je dokazano da je u Službi zaštite, “u periodu od 16. 3. 2016. do 26. 11. 2018. godine od strane komandira A.Č. učinjen mobing”.

U to vrijeme, komandir Službe bio je Andrija Čađenović, koji je nakon toga vodio podgoričku “Čistoću”. U presudi koja je 18. decembra 2020. objavljena u dnevnim novinama “Vijesti” i “Dan”, pored ostalog, navodi se da je tadašnji komandir, Čađenović, usmenim naređenjem za nadređenog Đukanoviću, iako je formalno-pravno sa tužiocem bio izjednačen, postavio Blečića. Piše i da je, po predlogu Blečića, Đukanović sa mjesta vođa grupe-spasilac rješenjem postavljen na niže mjesto u rangu, na mjesto vatrogasac-spasilac “i to zbog propusta kojih se ne može tačno sjetiti”...

U vezi sa imenovanjem Blečića, sredinom novembra Odjeljenju upravne inspekcije Ministarstva javne uprave (MJU) podnijeta je inicijativa, u kojoj se, između ostalog, navodi da Blečić ne ispunjava uslove za to radno mjesto.

Upravna inspekcija 25. decembra dostavila je Glavnom gradu zapisnik o izvršenom nadzoru. Iz Glavnog grada prije dva dana rekli su “Vijestima” da su na taj zapisnik uputili primjedbe.

Na isto pitanje, redakciji je juče odgovor dostavila i Služba zaštite: “Na pitanje koje se tiče postupka upravne inspekcije i pravnog je karaktera, odgovorićemo odmah čim pravnica Službe zaštite i spašavanja dođe sa bolovanja”.

Bonus video: