Mitrović zbog zagađenja vazduha u Pljevljima traži da se odloži početak drugog polugodišta za 1. februar

"Pozivamo Ministarstvo prosvjete da razmotri mogućnost da učenicima škola u Pljevljima produži zimski raspust iz razloga veoma lošeg kvaliteta vazduha, odnosno postojanja opasnosti po njihovo zdravlje", kazao je pljevaljski ekolog

9543 pregleda 11 komentar(a)
Mitrović, Foto: Luka Zeković
Mitrović, Foto: Luka Zeković

Izvršni direktor NVO Breznica Milorad Mitrović zatražio je od Ministarstva ekologije da odloži početak drugog polugodišta za 1. februar, učenicima osnovnih i srednjih škola u Pljevljima.

Mitrović je u saopštenju pojasnio da odlaganje traži zbog velikog zagađenja vazduha, jer bi tako zaštititili zdravlje djece, posebno one koje u jutarnjim satima imaju nastavu.

"Pozivamo Ministarstvo prosvjete da razmotri mogućnost da učenicima škola u Pljevljima produži zimski raspust iz razloga veoma lošeg kvaliteta vazduha, odnosno postojanja opasnosti po njihovo zdravlje", kazao je pljevaljski ekolog.

Ističe i da je prethodnih godina početak drugog polugodišta odlagan zbog turističke sezone a da sad to traže jer je u pitanju zdravlje djece.

Mitrović kaže da je, kada se uporede podaci iz prethodnih godina, zagađenost vazduha u februaru u Pljevljima manja nego u januaru, koji je zajedno sa decembrom mjesec sa najvećim brojem dana kada se bilježe ozbiljna prekoračenja u koncentracija PM10 čestica.

“U Ministarstvu prosvjete ne razumiju kako je živjeti u Pljevljima, a često direktori pljevaljskih škola nemaju hrabrosti da traže odlaganje početka nastave jer se plaše reakcije ministra i njegovih saradnika. Loša vremenska situacija i visoke koncentracije veoma opasnih zagađujućih materija u vazduhu dovele bi u opasnost zdravlje najmlađe populacije. Školarcima je jako teško kada moraju u sedam časova da krenu prema školi, u momentu kada su temperature minus deset, a koncentracija PM10 čestica pet ili više puta veća od dozvoljene granice. Da takva situacija bude samo jedan dan u Podgorici, sigurno je da bi sa posla izostali svi zaposleni u Ministarstvu prosvjete, krenuvši od ministra pa do portira”, kazao je Mitrović.

Bonus video: