Pljevaljski prosvjetari predlažu štrajk glađu

"GO Sindikata prosvjete, Izvršni odbor Sindikata prosvjete kao i predsjednik Božović treba da stupe u štrajk glađu kome ćemo se mi pridružiti i istrajati u istom sve do ostvarenja naših zahtjeva"

11472 pregleda 130 reakcija 50 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih protesta prosvjetnih radnika, Foto: Luka Zeković
Sa jednog od prethodnih protesta prosvjetnih radnika, Foto: Luka Zeković

Opštinski odbor Sinikata prosvjete u Pljevljima, pozvao je svoje kolege iz Crne Gore, kao i predsjednika Sindikata prosvjete Radomira Božovića da stupe u štrajk glađu ukoliko im u januaru ne bude isplaćena uvećana zarada.

Pljevaljski prosvjetari predlažu da se prekinu pregovori sa Vladom ukoliko budu primorani da stupe u štrajk glađu i zatraže umjesto 10 povećanje od 20 odsto.

"Analizirajući trenutnu situaciju kao i opšti položaj prosvjetnih radnika u našem društvu ne možemo da se slažimo sa zaključkom GO Sindikata prosvjete o totalnoj i djelimičnoj obustavi nastave jer smo mišljenja da naš protest treba da bude mnogo radikalniji i iz tog razloga smo donijeli odluku da, ako nam u januaru ne bude isplaćena zarada uvećana za 10 odsto , GO Sindikata prosvjete, Izvršni odbor Sindikata prosvjete kao i predsjednik Božović treba da stupe u štrajk glađu kome ćemo se mi pridružiti i istrajati u istom sve do ostvarenja naših zahtjeva.Pozivamo i ostale opštinske odbore da nam se pridruže u ovom vidu protesta jer je to jedini način da stanemo na kraj ovoj konstantnoj degradaciji i diskriminaciji i jedino ujedinjeni i složni možemo se izboriti za zasluženo mjesto u ovom društvu baš kao i 2002.godine kada su naše kolege, nakon neuspješnog protesta u vidi minumuma procesa nastave, stupile u štrajk glađu i izvojevali pobjedu za sve nas", navodi se u zaključcima Opštinskog odbora Sindikata Prosvjete u Pljevljima .

Prosvjetari su zamolili sve relevantne institucije i NVO udruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda da reaguju i stanu u zaštitu naših prava i interesa koja su im Ustavom zagarantovana.

"Žalosno je i tužno da oni koji su decenijama nesebično ulagali sebe u izgradnju jedne pravedne i napredne države dođu u situaciju da budu primorani u 21.vijeku da svoje nezadovoljstvo iskazuju štrajkom glađu. Ukoliko i pored svih naših najava i upozorenja budemo primorani da stupimo u štrajk glađu isti će trajati sve do momenta kada će nam zarada biti uvećana za 20 odsto shodno Granskom kolektivnom ugovoru tj. i za 2024.godinu i 2025.godinu jer mi nakon svih ovih dešavanja ne vjerujemo više nikome i ne želimo da dodjemo u istu situaciju pred naredno obećano uvećanje koeficijenata. Od momenta stupanja u štrajk o visini i načinu uvećanja naših koeficijenata više neće biti mogućnosti pregovaranja ! Za sve eventualne zdravstvene posledice po zdravlje prosvjetnih radnika krivićemo nadležne koji su nas svojim postupcima doveli u ovakvu bezizlaznu situaciju”, navodi se zaključcima.

Sindikat prosvjete u Pljevljima traži da se u februaru pokrene postupak kod Agencije za mirno rješavanje sporova, za ostvarivanje prava iz Granskog kolektivnog ugovora, a da se u međuvremenu prikupi odgovarajuća dokumentacija.

Pljevaljski prosvjetari će svoj predlog dostaviti Glavnom i Izvršnom odboru sindikata prosvjete na izjašnjavanje a sa sadržinom zaključaka upoznaće i ostale Opštinske odbore sindikata prosvjete.

Bonus video: