MZ: Raspisani tenderski postupci za izgradnju i adaptaciju objekata u Podgorici, Plavu i Budvi

Kako su istakli, vrijednost nabavke lineranog akceleratora za potrebe najveće zdravstvene ustanove u zemlji iznosi 3.9 miliona eura sa PDV-om

3758 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tenderski postupci, vrijedni preko pet miliona eura koji se odnose na izgradnju i adaptaciju objekata zdravstva, kao i nabavku medicinske opreme raspisani su krajem prošle godine, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

"Tenderi se odnose na nabavku linearnog akceleratora za potrebe Kliničkog centra Crne Gore, adaptaciju doma zdravlja u Budvi i izgradnju radiološkog odjeljenja u domu zdravlja u Plavu", navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, vrijednost nabavke lineranog akceleratora za potrebe najveće zdravstvene ustanove u zemlji iznosi 3.9 miliona eura sa PDV-om.

"Nabavkom ovog aparata dobićemo najmoderniji i najnoviji uređaj sa kojim će biti značajno unaprijeđene procedure zračenja, uvedene nove tehnike, a posebno je važno što će dostupnošću ovih procedura u našoj zemlji biti smanjena potreba za slanjem naših pacijenta na tretmane u inostranstvo", dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, u KCCG trenutno su u upotrebi dva aparata (linerana akceleratora), a nabavkom još jednog povećaće se kvalitet usluga, kao i mogućnost tretiranja većeg broja pacijenata.

Iz Ministarstva zdravlja dodaju da će realizacijom projekta adaptacije doma zdravlja u Budvi, koja će koštati preko million eura, ova ustanova prerasti u savremenu funkcionalnu organizaciju po blokovima.

"To znači da će u jednom bloku biti smještene specijalističke ordinacije (oftalmologija, medicina rada, internistička, pulmolog, stomatolog). Tako smještene specijalističke ordinacije imaće zajedničku savremenu dijagnostičku ordinaciju koja bi im bila od izuzetnog značaja. U drugom bloku je predviđena ginekološka ordinacija po najsavremenijim standardima kako bi zadovoljila potrebe doktora i pacijenata", objašnjavaju iz ovog resora.

Kako ističu, poseban, jedinstveni blok činiće Služba za epidemiologiju i mikrobiološka ordinacija, dok bi zaseban, treći odjel, bio namijenjen prostorijama za upravu i menadžment ustanove.

Iz ovog resora dodaju da je tenderski postupak raspisan i za izgradnju radiološkog odjeljenja Doma zdravlja Plav, čija vrijednosti iznosi 400.000 eura.

Premanjihovim riječima, izgradnjom novog Rtg odjeljenja ova ustanova dobiće zasebnu zgradu u prizemlju za radiološku dijagnostiku, sa novom opremom.

"Ovo odjeljenje će značajno unaprijediti usove za rad medicinskog osoblja a pacijentima pružiti dostupnu i kvalitetnu dijagnostiku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: