Njemci biraju aktivni odmor u Crnoj Gori

Naša zemlja u centru pažnje na sajmu u Štutgartu

18993 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NTO
Foto: NTO

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je predstavila turističku ponudu aktivnog turizma na specijalizovanom sajmu za planinarenje i biciklizam, “Fahrrad und WanderReisen“ koji je održan, u periodu od 13-15. januara, u Štutgartu.

Sajam “Fahrrad und WanderReisen” je prevashodno namijenjen turističkoj ponudi aktivnog turizma i uvijek privuče veliki broj posjetilaca i ljubitelja aktivnog odmora, o čemu najbolje govori podatak da ga je u 2023. godini posjetilo oko 60000 ljubitelja aktivnosti na otvorenom. Ove godine je samo tokom dva dana vikenda, sajam posjetilo 70000 ljudi.

Lokalne turističke organizacije koje su su uzele učešće su vrlo zadovoljne interesovanjem tokom trajanja sajma i imaju visoka očekivanja kada je u pitanju njemačko tržište. Prema riječima direktora TO Mojkovac, upravo su Njemci najbrojniji turisti u ovoj opštini, a najviše biraju aktivni odmor.

“Za nas je ovo izuzetno značajno učešće jer po podacima koje pratimo tokom turističke sezone, najveći broj turista koji posjete Mojkovac je sa njemačkog govornog područja. Ono što Mojkovac može da ponudi je upravo ono za šta je ovaj sajam specijalizovan, a to je aktivni odmor- rafting, kajaking, paraglajding i ostalo, što smo predstavili i u brošurama na njemačkom jeziku. Uvjerili smo se u izuzetnu posjećenost ovog sajma, a interesovanje za ponudu Crne Gore je ogromno. Veoma nam je drago što nam je NTO CG omogućila da učestvujemo na ovom sajmu i trudićemo se da predstavimo grad i državu na najbolji način”, rekao je Radonja Vuković, direktor TO Mojkovac

NTO
foto: NTO

Direktor TO Žabljak, Stojan Abazović je, takođe, iskazao zadovoljstvo povodom nastupa u Štutgartu.

“Dobili smo najveći broj upita posjetilaca za aktivnosti kao što su pješačenje, biciklizam, kanjoning i sve ostalo što se vezuje za boravak u netaknutoj prirodi.Već nekoliko puta je TO Žabljak učestvovala na ovom sajmu i mogu potvrditi veliko interesovanje za Crnu Goru. Ne sumnjam da će ovo učešće na sajmu imati dobre rezultate, kao i do sada, jer svake godine imamo sve više turista sa njemačkog govornog područja”, istakao je Abazović

Posebno interesovanje posjetilaca privukle su planinarske staze, parkovi prirode i kanjoni, a predstavnici lokalnih turističkih organizacije i turističke privrede su se potrudili da na pravi način prikažu ljepote ovih značajnih prirodnih lokaliteta.

“Zadovoljstvo nam je što smo uzeli učešće na ovom sajmu i ove godine na sjajan način predstavili našu državu, tačnije naše nacionalne parkove. Vjerujemo da će naredna turistička sezona biti još bolja nego prethodna, koja je po mnogim parametrima posjetioca Nacionalnih parkova, bila rekordna. Broj posjetilaca na sajmu u Štugartu je nadmašio sva naša očekivanja”, zaključio je Stefan Ivanović, pomoćnik direktora JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Predstavnik NTO CG, Andri Stanović je poručio da je interesovanje za ponudu naše zemlje bilo izuzetno veliko i da vjeruje da će se to reflektovati i na veći broj turista iz Njemačke tokom ove godine. Kako on ističe, riječ je o turistima koji biraju najviše aktivni odmor i boravak u prirodi, zato nam je ovaj sajam vrlo značajan jer ovdje imamo priliku da predstavimo sveobuhvatnu ponudu aktivnog odmora, a Crna Gora ima u tom smislu toliko toga za ponuditi tokom čitave godine.

Njegov stav se bazira na iskustvu i na rezultatima istraživanja renomirane kuće Reiseanalyse. Prema najnovijim istraživanjima Reiseanalyse, posebno je uočeno povećano interesovanje za Crnu Goru među ciljnim grupama koje su zainteresovane za aktivan odmor, planinarenje, posjete kulturnim i istorijskim znamenitostima. Svi podaci ukazuju da se tokom2024. godine, očekuju pozitivni trendovi u ukupnom turističkom prometu s njemačkog tržišta. Prognozira se realizacija otprilike 69 miliona odmorišnih putovanja sa njemačkog tržišta, a prioritet će biti domaća putovanja u Njemačkoj, a zatim slijede destinacije duž mediteranske obale.

NTO
foto: NTO

Jedan od posjetilca sajma, Gunther je poručio da ga je ponuda Crne Gore izuzetno zaintrigirala, te da planira ove godine oprobati se u planirenju na nekoj od veličanstvenih crnogorskih planina.

“Oduševljen sam brojnim mogućnostima za aktivnosti na otvorenom i to u netaknutoj prirodi. Pet nacionalnih parkova, ta zaista divlja priroda pruža toliko raznih prilika za aktivni odmor. Mi, Njemci, smo posebni poznati po tome da uživamo u toj vrsti odmora, zato je Crna Gora odličan izbor za nas. Ovog ljeta ću defitivno posjetiti Prokletije i još neki nacionalni park”, poručio je Gunther.

Sve popularniji “Fahrrad und WanderReisen” je dio poznatog sajma CMT 2024, jednog od najvećih svjetskih sajmova turizma koji je u 2023. godini posjetilo preko 265 000 posjetilaca. CMT u Štutgartu svake godine okupi više od 1600 izlagača koji predstavljaju nove destinacije, zemlje, regije i gradove za aktivni odmor i 1700 akreditovanih novinara, koji izvještavaju o ponudama iz cijeloga svijeta. Podsjećamo da je 2020. godine Crna Gora kao Zemlja partner sajma CMT 2020, izazvala veliko interesovanje posjetilaca sa njemačkog govornog područja, a slično je bilo i tokom ovogodišnjeg predstavljanja.

Pored NTO CG, na sajmu su učestvovale TO Žabljak, TO Mojkovac, Eneida Apartments, JPNPCG, TO Bar, TO Herceg Novi, TO Ulcinj, SAFARI BEACH & CAMPING – MONTENEGRO