Skoro 37 odsto građana vjeruje da će vještačka inteligencija unaprijediti produktivnost na radnom mjestu

Kada je riječ o spremnosti za prihvatanje korišćenja vještačke inteligencije u procesu donošenja odluka na poslu, 45,8 odsto građana izražava nesigurnost u vezi s ovom temom. Takođe, 26,7 odsto se izjašnjava kao nespremno za takve promjene, dok su 27,5 odsto spremni za integraciju vještačke inteligencije u radne procese

7946 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema istraživanju sprovedenom u decembru 2023. godine, gotovo 60 odsto građana Crne Gore (59,1 odsto) čuli su za termin "vještačka inteligencija", kazali su iz Instituta Damar.

Oni su ocijenili da ovi podaci ukazuju na relativno visok nivo svijesti među stanovništvom o ovom konceptu, "što je pozitivno s obzirom na rastući značaj vještačke inteligencije u savremenom društvu".

Pojasnili su da je istraživanje obavljeno u vremenu od 5. do 12. decembra 2023. godine, u kome su učestvovala 1.004 ispitanika.

"Današnji svijet u velikoj mjeri oblikuje rapidan rast i razvoj tehnologija, a vještačka inteligencija (AI) postaje sveprisutna sila koja se na tom polju izdvaja kao nositeljka procesa. Inspirisan istraživanjem koje je sproveo Pew Reseach Centar u Americi pod nazivom “What the data says about Americans’ views of artificial intelligence”, Institut Damar je odlučio da sprovede slično istraživanje sa ciljem da ispita “Kako građani/ke Crne Gore percipiraju vještačku inteligenciju", naveli su u saopštenju.

Pojasnili su da nije svako podjednako upućen u ovu temu.

"Ispitanici sa diplomom fakulteta ili postdiplomskim obrazovanjem češće su upoznati sa vještačkom inteligencijom u poređenju sa onima sa nižim nivoom obrazovanja. Takođe postoje značajne razlike u poznavanju vještačke inteligencije, koje su povezane sa uzrastom, pri čemu mlađe odrasle osobe češće više znaju o AI-u u poređenju starijim odraslim osobama", kazali su.

Oni su istakli da iako je više od polovine populacije čulo za vještačku inteligenciju, samo 9,1 odsto ispitanih aktivno koristi ovaj termin u svakodnevnom govoru.

"Kada analiziramo nivo razumijevanja vještačke inteligencije među građanima/kama Crne Gore, samo 6,0 odsto ispitanika izjavljuje da veoma dobro razumiju ovu tehnologiju, dok 25,6 odsto kaže da je djelimično razumiju. Sa druge strane, 28,3 odsto ispitanika/ca priznaje da slabo razumije vještačku inteligenciju, dok čak 40,2 odsto njih priznaje da je uopšte ne razumije", dodali su.

Prema njihovim riječima 36,6 odsto građana Crne Gore vjeruje da će vještačka inteligencija unaprijediti produktivnost na radnom mjestu, što predstavlja, kako su naveli, optimizam u vezi sa potencijalom ovih tehnologija za poboljšanje radnih procesa i efikasnosti.

Ističu da 32,1 odsto ispitanika smatra da vještačka inteligencija neće imati značajan uticaj, dok 31,3 odsto očekuje da će doprinijeti poboljšanju produktivnosti.

"Kada je riječ o spremnosti za prihvatanje korišćenja vještačke inteligencije u procesu donošenja odluka na poslu, 45,8 odsto građana izražava nesigurnost u vezi s ovom temom. Takođe, 26,7 odsto se izjašnjava kao nespremno za takve promjene, dok su 27,5 odsto spremni za integraciju vještačke inteligencije u radne procese", dodaju.

Naveli su da ono što je posebno interesantno je da je manje od polovine građana Crne Gore, tačnije 41%, izjavilo da ne osjeća strah od gubitka posla uslijed upotrebe vještačke inteligencije na radnom mjestu.

"Sa druge strane, 23,8 odsto ispitanika izjavljuje da osjeća strah od potencijalnog gubitka posla, dok 35,2 odsto njih nije sasvim sigurno u svoje stavove", zaključili su.

Bonus video: