DPS traži postavljanje automatskih eksternih defibrilatora na javnim površinama u Podgorici

Gradonačelnici Oliveri Injac predata inicijativa za projekat "Podgorica - Grad sigurnog srca". "Kardiovaskularna oboljenja su i dalje jedan od vodećih uzroka smrti u Crnoj Gori, a brzina intervencije kod srčanog zastoja od neprocjenjivog značaja za preživljavanje", rekla je odbornica Maja Miročević Rotolo

7356 pregleda 15 komentar(a)
Maja Miročević Rotolo, Foto: DPS
Maja Miročević Rotolo, Foto: DPS

Maja Miročević Rotolo, odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada, kazala je da su gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac danas predali inicijativu za projekat "Podgorica - Grad sigurnog srca" (Heart Safe City).

"Svaki sekund je važan u spašavanju života, u slučaju nastanka iznenadnog srčanog zastoja", napisala je ona na mreži Iks.

Odbornica Miročević Rotolo je objavila i sadržaj inicijative.

"Upućujemo Vam inicijativu koja ima za cilj postavljanje automatskih eksternih defibrilatora (AED) na javnim površinama glavnog grada, čime bi se Podgorica svrstala u red Heart Safe City, a time povećale šanse za preživljavanjem i unapređenjem kvaliteta života građana našeg grada. Kardiovaskularna oboljenja su i dalje jedan od vodećih uzroka smrti u Crnoj Gori, a brzina intervencije kod srčanog zastoja od neprocjenjivog značaja za preživljavanje. Postavljanje automatskih eksternih defibrilatora na javnim površinama, čime bi oni postali 24 časa dostupni građanima, u značajnom bi povećalo šanse za preživljavanjem u slučaju iznenadnog srčanog zastoja i dalo doprinos širenju kulture hitnog odgovora", navodi se u inicijativi koju je objavila odbornica, a koju su potpisale još i njene kolege Slađana Vujačić i Nermin Abdić.

Podsjećaju da Podgorica broji trećinu stanovništva Crne Gore, dok na teritoriji glavnog grada zbog poslovnih, administrativnih, obrazovnih ili drugih potreba svakog dana boravi i do polovina stanovništva naše države.

"Privremeni boravak stranaca i turista čini naš grad još brojnijim. Istovremeno, napominjemo da svakog dana svjedočimo saobraćajnim gužvama koje čine da je dolazak medicinskih ekipa na lice mjesta i/ili transport ka zdravstvenim ustanovama usporen, što umanjuje šanse za pozitivnim ishodom po pacijenta. Smatramo korisnim da se za ove namjene upotrijebe sredstva aktuelnog Budžeta Glavnog grada na način što bi se iz istog izdvojilo 15.000 eura, a kupovinom prvih AED obezbijedile najfrekventnije pozicije u gradu. Postavljanje automatskih eksternih defibrilatora na javnim površinama pratila bi i edukativna kampanja koja bi ukazala na svrsishodno, jednostavno i ispravno korišćenje ovih aparata, te njihov značaj za živote sugrađana, a koju bi Glavni grad sproveo u saradnji sa nadležnim zdravstvenim ustanovama. S tim u vezi, spremni smo pružiti kontinuiranu stručnu i logističku podršku. Nadamo se da će naša inicijativa naići na razumijevanje, te da će realizacijom iste naši sugrađani dobiti šansu koju danas imaju građani svih razvijenih gradova Evrope i svijeta", navodi se u dokumentu upućenom gradonačelnici.

Bonus video: