Jovović podnio tužbu: Nije sebe slao na odmor, sad traži 10.000 eura

Bivši direktor Lokalnih puteva u Pljevljima Dragan Jovović tužbom zahtijeva isplatu 10.000 eura za vrijeme dok je on upravljao opštinskim preduzećem, u kome je ostao da radi

41717 pregleda 232 reakcija 75 komentar(a)
Dragan Jovović, Foto: FB stranica Opštine
Dragan Jovović, Foto: FB stranica Opštine

Bivši direktor opštinskog preduzeća Lokalni putevi u Pljevljima Dragan Jovović podnio je tužbu Osnovnom sudu u Pljevljima kojom traži isplatu uvećanja zarade i štete za neiskorišćene godišnje odmore, za vrijeme dok je on upravljao preduzećem.

Jovović, koji je nakon smjene ostao da radi u Lokalnim putevima, traži da mu se isplati deset hiljada eura.

Kao kadar Socijaldemokrata bio je izvršni direktor Lokalnih puteva od 1. avgusta 2016. do 22. juna prošle godine kada je razriješen funkcije. Trenutno radi na poslovima šefa Službe zaštite lica i imovine i zaštite na radu.

Jovović je u tužbi naveo da mu preduzeće Lokalni putevi, kojim je upravljao u toku cijelog perioda zaposlenja, nije pravilno obračunavalo njegovu osnovnu zaradu. Tvrdi i da je prilikom obračuna zarada korišćena obračunska vrijednost koeficijenta iz Zakona o zaradama u javnom sektoru (bruto 90 eura, neto 63 eura) umjesto obračunsku vrijednost koeficijenta iz Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost koji je važio u tom periodu.

“Tuženi je morao primjenjivati navedeni granski kolektivni ugovor, a ne pomenuti Zakon, upravo saglasno odredbama član 41, tog zakona, jer je tuženik privredno društvo koje ostvaruje dobit u poslovanju (bez obzira što mu je osnivač lokalna samouprava). Zbog nepravilne primjene obračunske vrijednosti koeficijenta, tužiocu su obračunavate i isplaćivane manje zarade od onih koje su mu trebale biti isplaćivane. Tužilac se ne može izjasniti o kojoj se visini razlike u zaradama radi, ali se to može utvrditi putem odgovarajućeg vještačenja”, navodi Jovović u tužbi.

Bivši direktor tvrdi i da mu firma kojom je rukovodio nije pravilno uvećavala zaradu po osnovu ostvarenog prekovremenog rada u skladu sa Zakonom o radu, Opštim i Granskim kolektivnim ugovorom.

Jovović tvrdi da je često ostajao na poslu i nakon završenog dnevnog radnog vremena, a najviše zbog održavanja sjednica Odbora direktora kojima je morao prisustvovati.

Tvrdi i da mu je bilo onemogućeno da koristi godišnji odmor za 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 i 2021. godinu, zbog čega je pretrpio kako navodi materijalnu štetu.

Navodi da odmor nije koristio zbog velikih obaveza u obavljanju poslova i što nije imao adekvatnu zamjenu.

Ističe da su Lokalni putevi, kojim je on upravljao, kao poslodavac, isključivi krivac za nastanak štete.

Jovović traži da vještak odredi koliku je štetu pretrpio zbog neiskorišćenih godišnjih odmora, jer kako navodi, nije u mogućnosti opredijeliti svoj tužbeni zahtjev na precizne iznose potraživanja.

Prethodno, Jovović se obratio Agenciji za mirno rješavanje sporova, ali su Lokalni putevi osporili njegova potraživanja.

Ukoliko bude moralo da mu isplati potraživanja, to bi bio dodatni finansijski udar za opštinsko preduzeće, koje je se spori sa Upravom prihoda i carina, od koje traži da obustavi postupak utvrđivanja obračuna PDV-a, dok se dobije novo mišljenje Ministarstva finansija o tome da li je to preduzeće obveznik plaćanja poreza na usluge, koje ispostavlja Opštini.

U postupku inspekcijskog nadzora, inspektori su utvrdili da su Lokalni putevi u obavezi da plate oko 300.000 eura PDV-a za decembar 2020, cijelu 2021. i 2022. godinu, zaključno sa septembrom ove godine. Preduzeću nisu obračunavali PDV za isporučene usluge održavanja lokalnih puteva u opštini Pljevlja, zato što smatraju da nijesu obveznici poreza na dodatu vrijednost za navedene usluge. Preduzeće Lokalni putevi do februara 2015. poslovalo je kao javno preduzeće i do tada nije bilo u obavezi da obračunava PDV na fakturama koje ispostavlja lokalnoj upravi, s obzirom na to da je održavanje puteva usluga od javnog interesa, a smatrali su i da se i nakon tog perioda, od kojeg postoji kao Društvo sa ograničenom odgovornošću, u zakonu ništa nije promijenilo.

Epidemija tužbi bivših funkcionera

Više opštinskih i državnih funkcionera u oprethodnom periodu tražilo je tužbom naknade za navodne neiskorišćene godišnje odmore.

To su uradili bivši direktor Montecarga, Muradif Grbović, za pet godina kada je bio direktor, bivši direktor Uprave za šume Nusret Kalač tražio je naknade u iznosu od 6.846 evra, takođe za pet godina kada je bio direktor. Po presudi Osnovnog suda, Uprava za šume je dužna da Kalaču isplati ukupno 9.069 eura, a u taj iznos je zaračunata i zakonska kamata.

I bivši predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević, tužio je Opštinu jer tokom pretprošle godine, dok je bio na funkciji prvog čovjeka grada, nije koristio godišnji odmor. Kovačević traži da mu se plati neiskorišćeni odmor u trajanju od 27 dana. Bivši dugogodišnji direktor nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines (MA), Zoran Đurišić tužio je tu firmu i traži obeštećenje od 62,55 hiljada eura.

Bonus video: