Bogata građa iz istorije Kolašina

Centar za kulturu ove godine planira da posebnu pažnju posveti izdavačkoj djelatnosti

3007 pregleda 2 komentar(a)
Centar za kulturu i muzej, Foto: Dragana Šćepanović
Centar za kulturu i muzej, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinski Centar za kulturu, kako je najavljeno iz te ustanove, ove godine planira da posebnu pažnju posveti izdavačkoj djelatnosti.

Već je, objašnjavaju, pripremljeno za štampu pet izdanja. Riječ je o naslovima “Put u svijet”, zapisima o izgradnji kolskog puta Međuriječje-Cerovica Liješnje autorke Draginje Kujović. Pripremljena je za štampu i foto-monografija “Manastir Dobrilovina”, iste autorke, kao i reprint izdanje “Od tvrdog do lisnatog sira”. Biće štampana i zbirka poezije “Od jave do snoviđenja” Slobodana Šukovića i reprint izdanje “Nematerijalno kulturno dobro”.

U planu je, najavljuju u Centru, prikupljanje arhivske građe, dokumenata i fotografija za dvije knjige - o radu KUD-a “Mijat Mašković” od osnivanja do danas, i o predsjednicima Kolašina od 1878-2024. godine.

U Planu rada centra za ovu godinu obavijestili su Skupštinu opštine (SO) da su pripremljene za štampu i tri knjige “Kolašin u doba knjaževine i kraljevine Crne Gore 1878-1918”. Autor je direktor Centra Branisalv Jeknić, pa knjige ne mogu biti štampane novcem te ustanove.

“Iz tih razloga, ova izdanja nijesu ušla u predviđeni Plan rada Centra za ovu godinu. Kako su u navedenim knjigama prikupljeni podaci za jedan veoma bitan period kolašinske istorije i života stanovnika, ostavljam lokalnoj upravi da sama procijeni da li ima sredstava da finasira štampanje tog materijala”, napisao je Jeknić.

Objašnjava da se prva knjiga odnosi na izgradnja varoši 1878-1918, druga na život u Kolašinu u tom periodu, a treća je posvećana stanovnicima tadašnje varoši. Radeći na projektu prikupljanja građe za te knjige, objasnio je direktor, vodio se idejom da “istraži život običnih ljudi, njihovu svakodnevicu, obrazovanje, zanimanja, njihov doprinos razvoju lokalne zajednice, kao i međusobne odnose pojedinaca, lokalnih vlasti i vlasti sa Cetinja”.

Bonus video: