Tivat: Za nova stabla 50.000 eura

Tivatska Opština obezbjedila namjenska sredstva za obnovu Velikog gradskog parka

2316 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Velikog gradskog parka, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Velikog gradskog parka, Foto: Siniša Luković

Za nabavku novih, velikih sadnica drveća za Veliki gradski park Tivta, u budžetu Opštine ove godine po prvi put su obezbijeđenja namjenska sredstva, i to u visini od 50.000 eura.

To je rezultat usvajanja amandmana koji je na predlog Odluke o budžetu Opštine za 2024, podnijela građanska lista Tivatska akcija, kojim je na kontu potrošačke jedinice Sekretarijat za uređenje prostora dodata nova stavka “Nabavka drveća za Veliki gradski park”.

Ta sredstva obezbijeđena su istovjetnim umanjenjem stavke “Ostali kapitalni izdaci” potrošačke jedinice Direkcija za investicije, a koja je u prvobitom predlogu budžeta bila planirana na ukupan iznos od 1.366.730 eura.

Tivatska akcija je tu izmjenu budžeta koja je prošla kod odborničke većine na posljednoj sjednici lokalnog patrlementa, inicirala zbog toga što je Veliki gradski park u proteklih desetak godina, kako su naveli, petrpio gubitak velikih broja stabala, usljed udara gromova i vjetra, odnosno zbog bolesti drveća.

“Sadnja novih malih sadnica nije adekvatna mjera za obnovu dendroflore parka jer takve sadnice sporo napreduju, a vandali ih lako oštete. Stoga je potrebno park obnoviti starijim i razvijenijim sadnicama već formiranog stabla i krošnje, minimalne debljine debla oko 10 centimetara i minimalne visine od 3,5 metra”, poručili su iz Tivatske akcije.

Veliki gradski park u Tivtu koji se prostire na površini od skoro šest hektara, ima status zaštićenog prirodnog dobra a njegov zvanični upravljač je Komunalno preduzeće. Opština će Komunalnom za održavanje Velikog gradskog parka isplatiti ukupno 60.000 eura, što je za petinu više nego lani. U programu održavanja parka, Komunalno je navelo da će u tu botaničku baštu ove godine to preduzeće u aktivnosti prediđene tim programom (primjena mjera njege dendroflore i ostalih flornih elemenata spomenika prirodem sanitarna sječa, estetsko oblikovanje, liječenje oštećenja, zaštita, orezivanje, košenje, održavanje kanala, revitalizacija ukupnog stanja flore spomenika prirode kroz formiranje travnjaka, sadnju stabala, žive ograde, te održavanje parkovskog mobilijara) uložiiti ukupno 61.240 eura.

Predviđeno je da se obavi sanitarna sječa ukupno 20 stabala, ali se u Programu Komiunalnog ne navodi koliko će novih sadnica drveća biti posađeno, već samo spominje paušalna suma od 25.000 eura koliko će biti uloženo u ukupnu revitalizaciju parkovske flore kroz formiranje novih travnjaka, sadnju novih stabala i žive ograde.

Bonus video: