Spahić ostaje direktor Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić"

"Vijestima" je informaciju potvrdila predsjednica Školskog odbora (ŠO) te obrazovne ustanove Selma Šabotić

9679 pregleda 12 komentar(a)
Spahić, Foto: Privatna arhiva
Spahić, Foto: Privatna arhiva

Ersan Spahić ostaće direktor Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" u Podgorici.

To je "Vijestima" potvrdila predsjednica Školskog odbora (ŠO) te obrazovne ustanove Selma Šabotić nakon održane sjednice na kojoj se razmatrao predlog Prosvjetne inspekcije za razrešenje Spahića.

Ona je kazala da je tokom inspekcijskog nadzora od prosvjetne inspektorke konstatovano da „nije pistupano u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, tj. da nije od Nastavničkog vijeća donijet program organizacije ekskurzije, kao i da je škola nije obezbijedila učesnicima oblikovanje sadržaja ekskurzije i da Đački parlament se nije izjasnio o maršuti puta“.

"Poštujući odredbe Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju Školski odbor je zatražio savjetodavno mišljenje od Nastavničkog vijeća na okolnosti predloga za razrješenje od strane prosvjetne inspektorke gdje Nastavničko viječe nije podržalo navedeni Predlog. Školski odbor je nesporno utvrdio da je organizovana ekskurzija, kao i da su đaci škole pošli na ekskurziju uz saglasnost roditelja koji su potpisali ugovor sa turističkom agencijom i na taj način i roditelji i učenici su dali saglasnost na maršutu i način organizacije ekskurzije, tj. pristali su na navedeni postupak izbora turističke agencije i samim tim se radilo o ugovornom odnosu između učenika, roditelja i agencije shodno Zakonu o obligacionim odnosima", objasnila je Šabotić.

Naglašava da je Nastavničko vijeće ETŠ "Vaso Aligrudić" znalo za plan ekskurzije, kao i da je postupak planiranja iste njima bio poznat.

"Kao zaključak iz svega proizlazi da je bilo upoznavanje učenika, roditelja i nastavnika sa ekskurzijom, kao i da se nije radilo o nametanju plana ekskurzije od strane škole. Te cijeneći mišljenje Nastavničkog vijeća, kao i činjenicu da je ekskurzija prošla u najboljem redu na zadovoljstvo učenika i roditelja, kao i polazeći od toga da su roditelji samim zaključivanjem ugovora sa turističkom agencijom složile se sa maršutim puta a nastavnici kroz odlazak na ekskurziju bili upoznati sa programom ekskurzije ne može se govoriti o propustu škole i eventualnoj zloupotrebi u ovom dijelu", kazala je Šabotić.

Predsjednica ŠO "Vijestima" kaže da je dobila pisanu izjavu računovođe Nejre Zejnilović u kojoj se, kako ističe, konstatuje i odgovorno tvrdi da sredstva za projekat Regional Challenge fonda nijesu nesavjesno korišćena.

Bonus video: