Planiraju projekat za zelenu Boku

"Fokus projekta je usmjeren na predlaganje inovativnih rješenja koja doprinose dekarbonizaciji Bokokotorskog zaliva, a temelje se na primjeni obnovljivih izvora energije, poput sunčeve energije"

4360 pregleda 32 reakcija 0 komentar(a)
Boka Kotorska, Foto: BORIS PEJOVIC
Boka Kotorska, Foto: BORIS PEJOVIC

Projektni predlog pod nazivom “Dekarbonizacijom u pomorskom sektoru do zelenog Bokokotorskog zaliva” DeMS-GBB, našao se među 22 najbolje rangirana projekta na Konkursu za sufinansiranje nacionalnih naučnoistraživačkih projekata Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

To je juče saopšteno iz Pomorskog fakulteta u Kotoru, uz napomenu da je cilj tog projekta postizanje održivog pomorskog saobraćaja i smanjenje emisija štetnih gasova u području Bokokotorskog zaliva.

"Fokus projekta je usmjeren na predlaganje inovativnih rješenja koja doprinose dekarbonizaciji Bokokotorskog zaliva, a temelje se na primjeni obnovljivih izvora energije, poput sunčeve energije. Aktivni istraživači na projektu uključuju stručnjake iz različitih oblasti, a rukovodilac projekta je prof. dr Tatijana Dlabač sa Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Planirano je da projekat DeMS-GBB traje tri godine.

Bonus video: