Tridesetak specijalizanata u problemu, nadležni traže rješenje: Diskriminacija ili poštovanje pravila stažiranja?

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 9. januara odgovorio crnogorskom kolegi da ljekari moraju da upute molbe, kako bi se donijela odluka o načinu i dužini realizacije nedostajućeg staža. “Vijesti” nezvanično saznaju da ministri dviju država pregovaraju o tome da se omogući polaganje u nekom od narednih rokova

39207 pregleda 92 reakcija 60 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministri zdravlja, prosvjete nauke i inovacija i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore danas će održati sastanak kako bi razmatrali zahtjeve crnogorskih specijalizanata kojima nije omogućeno da polažu specijalistički ispit u Beogradu.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 9. januara zvanično odbio da odobri polaganje specijalističkog ispita za tridesetak specijalizanata iz Crne Gore, bez produženja staža. Izvori tvrde da je nakon toga ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić navodno obećala crnogorskom kolegi, ministru Vojislavu Šimunu, da će se založiti za to da specijalizanti koji su prijavili polaganje specijalističkog ispita dobiju termine u aprilskom roku.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun
Ministar zdravlja Vojislav Šimunfoto: Boris Pejović

Tridesetak mladih ljekara iz Crne Gore od novembra je u problemu i ne mogu da pristupe polaganju specijalističkog ispita na Univerzitetu u Beogradu, zato što nisu ispunili uslove specijalističkog stažiranja. Pravila studiranja na papiru se nisu značajnije mijenjala, ali jesu usmena uputstva koja su važila prethodnu deceniju.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja u vezi sa problemom specijalizanata i kakav odgovor su dobili od nadležnog ministarstva u Srbiji i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

SDM: Dvije države da nađu kompromis

Predsjednica Sindikata doktora medicine (SDM) Milena Popović Samardžić kazala je “Vijestima” da institucije država moraju da nađu kompromis i rješenja za 30 specijalizanata iz Crne Gore, koji su uredno prijavili polaganje specijalističkog ispita i dobili termine.

Ona je kazala da je Pravilnik o sprovođenju studija zdravstvenih specijalizacija i užih specijalizacija nepromijenjen u dijelu koji se odnosi na to da su specijalizanti u obavezi da provedu polovinu specijalističkog staža na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Milena Popović Samardžić
Milena Popović Samardžićfoto: Luka Zeković

Međutim, pojasnila je da je postojao usmeni dogovor između dvije države da studenti, odnosno specijalizanti, zbog racionalizacije troškova i radne snage odrađuju veći dio specijalističkog staža uz mentore u Podgorici, koji imaju potrebne kvalifikacije i vještine koje priznaje Medicinski fakultet u Beogradu.

Tako je studentska služba Univerziteta u Beogradu prosljeđivala upute za edukaciju specijalizanata sa spiskom vještina koje oni moraju savladati uz svog mentora u Crnoj Gori. Ti uputi su se, nakon što specijalizant savlada vještine, vraćali Univerzitetu u Beogradu, i tom prilikom bili prihvatani.

Popović Samardžić je pojasnila da su nakon dvije do tri godine provedene u Crnoj Gori, specijalizanti bili u obavezi da provedu u Beogradu dva posljednja semestra, namijenjena teorijskoj nastavi za većinu specijalizacija.

Predsjednica SDM je kazala da je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu došlo do kadrovskih promjena, odnosno došla je nova šefica studentske službe i provjerom nekoliko specijalizanta koji su dolazili iz raznih krajeva Srbije, utvrdili su da isti nisu poštovali Pravilnik u dijelu koji se odnosi na obavezan specijalistički staž na univerzitetskim klinikama u Beogradu. Tada je naložena provjera svih specijalizanata, i onih koji dolaze iz raznih krajeva Srbije, ali i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, čime su utvrdili dimenzije problema. Nakon što se ispostavilo da Pravilnik ne poštuju specijalizanti iz Srbije, donesena je odluka da se specijalizanti bez izuzetka moraju pridržavati onoga što je propisano Pravilnikom.

“Situacija je sporna, zato što je dugogodišnja praksa koja se odnosila na studente iz Crne Gore, a koji su uredno završili svoj specijalistički staž, savladali potrebne vještine i nakon toga prijavili polaganje specijalističkog ispita, odjednom prekinuta i specijalizanti su se našli u situaciji da im se poništava godina studija, ne njihovom odgovornošću, i uvećavaju životni troškovi, kako njih samih, tako i države Crne Gore. U pitanju je diskriminacija, jer samo mjesec dana ranije crnogorski studenti su pod istim okolnostima koje se danas osporavaju, zakazali i polagali svoj specijalistički ispit. Morao se napraviti prelazni period u kom će nova praksa biti uspostavljena, a ne retroaktivno poništavati dio specijalističkog staža koji je do prije dva mjeseca uredno prihvatan”, istakla je Popović Samardžić.

MF u Beogradu: Specijalistički staž nije završen

Dekan Medicinskog fakulteta UCG Miodrag Radunović krajem prošle godine obratio se zvanično Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon žalbi više desetina specijalizanata.

Radunović je to uradio nakon što ga je uprava Kliničkog centra (KC) obavijestila o problemu specijalizanata koji tvrde da katedre Medicinskog fakulteta u Beogradu “selektivno odobravaju polaganje specijalističkog ispita”.

Dekan crnogorskog Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović
Dekan crnogorskog Medicinskog fakulteta Miodrag Radunovićfoto: Boris Pejović

“Ovim putem Vas molimo za hitno postupanje u cilju suzbijanja značajnog povećanja troškova KC po osnovu specijalizacija i kako bi se nesmetano nastavio planirani i kontinuirani rad organizacionih jedinica… Vjerujemo da se sa istim problemom suočavaju i ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori i da će Vaše obraćanje Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu biti od izuzetnog značaja za specijalizante KC, tako i ostalih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori”, navodi se u dopisu uprave KC Radunoviću.

Odgovarajući crnogorskom kolegi, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović naveo je da je svaki specijalizant u obavezi da najmanje polovinu staža provede na nastavnim bazama i da se uključi u svakodnevni klinički rad i dežurstva, prema rasporedu.

U dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, Davidović ističe da i važeći i prethodni pravilnici predviđaju iste uslove obavljanja staža, ali i da je Medicinski fakultet u Podgorici još od maja 2022. godine bio podsjećan na obaveze specijalizanata.

Dekan Davidović odgovorio je Radunoviću da se specijalistički staž za crnogorske specijalizante ne smatra završenim.

“U skladu sa odlukama Vijeća za specijalističku nastavu, dorada nedostajućeg specijalističkog staža će biti izvršena obraćanjem specijalizanata koji nisu ispunili tražene uslove molbama nadležnim katedrama Medicinskog fakulteta u Beogradu radi donošenja odluke o dužini i načinu realizacije nedostajućeg staža…”, navodi se, između ostalog, u odgovoru Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Bonus video: