GA: Ustavni sud da se odredi po inicijativi za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Uredbe o Zastupniku Crne Gore pred ESLJP

"Koristimo priliku da pozovemo Vladu Crne Gore da suspenduje primjenu sporne Uredbe do donošenja odluke Ustavnog suda"

3682 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

Nevladina organizacija Građanska alijansa (GA) pozvala je Ustavni sud da se hitno odredi po dostavljenoj inicijativi za pokretanje ocjene zakonitosti i ustavnosti Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o Zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Imajući u vidu pravne argumente koji dovode u pitanje ustavnost Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o Zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, pozivamo Ustavni sud Crne Gore da se hitno odredi po dostavljenoj inicijativi za pokretanje ocjene zakonitosti i ustavnosti spomenute Uredbe, koju je dostavila aktuelna Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (Valentina Pavličić). Takođe, koristimo priliku da pozovemo Vladu Crne Gore da suspenduje primjenu sporne Uredbe do donošenja odluke Ustavnog suda", istakli su iz GA na svom Fejsbuk profilu.

Iz GA su dodali da šteta koja bi mogla nastati zakašnjelom reakcijom Ustavnog suda, ukoliko se pozitivno odnese prema upućenoj inicijativi, mogla bi biti neotklonjiva i definitivno bi izazvala posljedice po budžet i ugled Crne Gore.

"Ustavni sud bi morao da uvaži činjenicu da navedena inicijativa mora imati prioritet pri odlučivanju i da hitno mora biti razmotrena, pogotovo imajući u vidu posljedice koje mogu nastati. Smatramo da poslije napravljenih velikih koraka u oblasti vladavine prava, ne treba sada da pravimo greške koje mogu poništiti sve što je dobro uradjeno u prethodnom periodu i udaljiti nas od EU", poručili su iz GA.

Aktuelna zastupnica Crne Gore pred sudom u Strazburu Valentina Pavličić zatražila je ranije ocjenu ustavnosti Uredbe kojom je Vlada ograničila mandat zastupnika na dva puta po četiri godine i time onemogućila njeno ponovno imenovanje na tu funkciju.

Advokat Mitar Šušić podnio je 12. januara Ustavnom sudu Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 4 izmijenjene Uredbe o o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (ESLJP) sa predlogom za donošenje privremene mjere kojom bi se obustavile sve preduzete radnje.

Ministarstvo pravde je 11. januara objavilo poziv za prijavu kandidata za zastupnika i zamjenika zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, nakon što je Vlada krajem decembra prošle godine usvojila izmjenu Uredbe, kojom je uveden konkurs za izbor zastupnika, a njegov mandat ograničen na najviše dva puta po četiri godine.

To znači da će aktuelna zastupnica Valentina Pavličić tu dužnost obavljati dok se u postupku novouvedenog javnog poziva ne izabere novi predstavnik Crne Gore pred sudom u Strazburu. Mandat Pavličić počeo je odlukom Vlade, 23. septembra 2015. godine.

Bonus video: