Pljevlja: Više cijene vode, parkinga i smeća

U pljevaljskom Vodovodu izračunali da će poskupljenje iznositi skoro šest odsto za domaćinstva koja troše deset kubika vode mjesečno. U Čistoći još nisu odlučili koliko će povećanje iznositi, ali su rekli da je neminovno

2333 pregleda 31 reakcija 9 komentar(a)
Porašće i cijene odvoza smeća, Foto: Goran Malidžan
Porašće i cijene odvoza smeća, Foto: Goran Malidžan

Pljevljaci su u ovu godinu ušli sa novim cijenama vode, a uskoro će, kako se najavljuje, cijene usluga odvoza smeća i parkinga povećati i opštinsko preduzeće Čistoća.

U Čistoći su kazali da još nijesu odlučili koliko će povećanje cijena iznositi, ali su rekli da je neminovno da će do poskupljenja doći.

Na novi cjenovnik Vodovoda saglasnost je dala Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne usluge, kao i odbornici skupštinske većine u lokalnom parlamentu.

Zbog složenog načina na koji se obračunava teško je iskazati koliko iznosi povećanje cijene vode, jer će to zavisiti od potrošnje, s obzirom na to da na računu postoji fiksni i varijabilni dio od kojeg zavisi konačni iznos računa.

U Vodovodu su izračunali da će domaćinstva koja mjesečno troše 10 metara kubnih dobijati mjesečni račun od 9,88 eura sa PDV-om što je za 3,54 eura ili 55,91 odsto više u odnosu na dosadašnji račun.

Za istu količinu vode pravna lica plaćaće 16,58 eura ili 16,05 odsto više nego do sada.

Domaćinstva koja mjesečno troše 30 metara kubnih dobijaće račun od 25,86 što je za 76,17 odsto veći račun od sadašnjeg.

Pravna lica za tu količinu vode platiće 44,42 eura ili 26,87 odsto više nego do sada. Fiksni dio na računima biće umanjen za domaćinstva 12,77 odsto i iznosiće 1,89 eura, a za pravna 2,65 eura i biće manji za 32, 29 odsto. Uz račune za vodu iskazuje se i usluga prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda.

Iz Vodovoda je ranije saopšteno da je u najvećoj mjeri razlog zašto dolazi do povećanja cijena varijabilnog dijela usluga taj što za 2024. godinu nisu predviđene subvencije Opštine za izmirenje troškova poslovanja Vodovoda.

Od 1. januara prošle godine građani Pljevalja metar kubni vode plaćali su po cijeni koja je za deset odsto umanjena u odnosu na decembarski račun, a nižu cijenu vode gađani Pljevalja dobili su zahvaljujući činjenici da lokalni parlament, u kojem je većinu imao DPS sa koalicionim partnerima, prošle godine nije održao sjednicu na kojoj je trebalo da se da saglasnost na nove cijene koje je utvrdila Regulatorna agencija.

Odbor direktora Vodovoda nedavno je imenovao je za vršioca dužnosti izvršnog direktora izabrao Mladena Jaćimovića koji u tom preduzeću radi od 2009. godine.

Jaćimović je za v. d. izabran nakon što je prethodno vršiteljka dužnosti Biljana Đondović podnijela ostavku.

Nakon nje ostavku su podnijeli i troje članova Odbora direktora, Miroslav Anđelić, Rada Rovčanin i Ana Popadić, pravdajući to izostankom podrške osnivača Opštine Pljevlja za rješavanje nagomilanih finansijskih problema.

U međuvremenu izabrani su novi članovi Odbora direktora. Po koalicionom sporazumu Vodovod je pripao Demokratskoj Crnoj Gori.

Vodovod Pljevlja se nalazi u izrazito lošoj finansijskoj situaciji sa dugom od skoro tri miliona eura.

I novoizabrani predsjednik Odbora direktora Vodovoda Goran Marić kazao je da bez podrške opštine preduzeće ne može samo izaći iz sadašnje situacije.

Bonus video: