U bolnici za plućne bolesti u Brezoviku sobe vlaže, kupatila ruinirana: Apel donatorima da pomognu

Pokrenuli su akciju adaptacije 15 kupatila koji se nalaze u isto toliko soba i za tu svrhu im je potrebno oko 35 hiljada eura

19038 pregleda 63 reakcija 26 komentar(a)
Specijalna bolnica za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” u Brezoviku, Foto: Svetlana Mandić
Specijalna bolnica za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” u Brezoviku, Foto: Svetlana Mandić

Specijalna bolnica za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” u Brezoviku kraj Nikšića decenijama je, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu, prepoznata po stručnosti i ljubaznosti medicinskog osoblja i kvalitetu pruženih medicinskih usluga i odavno je postala reper za ostale zdravstvene ustanove.

Zahvaljujući donatorima uspjeli su da nabave najsavremeniju medicinsku opremu za dijagnostiku i liječenje pacijenata sa plućnom patologijom.

Međutim, kako je bolnica počela sa radom 1951. godine neophodna je adaptacija soba za pacijente, a u posebno lošem stanju je IVB paviljon koji je, za vrijeme pandemije virusa kovid 19, bio određen za kovid pacijente.

Sobe vlaže i neuslovne su, a kupatila u tim sobama su ruinirana. Menadžment bolnice pokušava da uz pomoć donatora nabavi potrebna finansijska sredstva za adaptaciju tog paviljona.

Pokrenuli su akciju adaptacije 15 kupatila koji se nalaze u isto toliko soba i za tu svrhu im je potrebno oko 35 hiljada eura. Nadaju se da će akciju uspješno realizovati i da će nakon adaptacije kupatila, uslijediti i renoviranje soba.

Kupatila u lošem stanju
Kupatila u lošem stanjufoto: Privatna arhiva

Firma “Okov” im je odmah donirala sanitarni materijal u vrijednosti od 7.268 eura.

“Zahvalni smo ‘Okovu’ na donaciji i raduje nas činjenica da i dalje postoje preduzeća koja su spremna da pomognu zdravstvenim ustanovama, svjesni da na taj način pomažu i sebi i svim građanima Crne Gore. Nadamo se da će i ostale društveno odgovorne kompanije slijediti njihov primjer i da ćemo brzo prikupiti potrebna sredstva i adaptirati kupatila, a sve u cilju što bolje zdravstvene zaštite i liječenja naših pacijenata”, kazali su “Vijestima” iz menadžmenta bolnice.

bolnica Brezovik, kupatila
foto: Privatna arhiva

Bolnicu, koja je izgrađena 1951. godine na mjestu ljetnjikovca Blaža Petrovića, predsjednika Vlade za vrijeme Kralja Nikole (1902. godine), sačinijava kompleks od šest paviljona sa 146 kreveta. Četiri paviljona su hospitalni dio, peti je poliklinika na kojoj se odvija kompletna dijagnostka, a u šestom objektu je upravna zgrada u kojoj se nalaze direktorijum i laboratorije.

U bolnici su smješteni i pacijenti sa karcinomima pluća i tuberkulozom, a o njima brine 148 zaposlenih, od kojih su 22 ljekara. Ustanova je Nacionalni centar za kontrolu i praćenje tuberkuloze i vodi registar tuberkuloze, a od strane Svjetske zdravstve organizacije (SZO) priznata je kao nacionalna referentna laboratorija za tuberkulozu u Crnoj Gori, čime su uključeni u svjetski sistem laboratorijskog nadzora. Zadovoljava i uslove za nastavno-naučnu bazu Medicinskog fakulteta u Podgorici.

Bonus video: