MPNI: Novi vrtić u Baru biće završen do početka školske 2025/26 godine

"Ministarka prosvjete, nauke i inovacija prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović i njen tim su se već početkom mandata upoznali kako sa ovim tako i sa većinom infrastrukturnih problema u okviru obrazovnog sistema, kojih je nemali broj", kazali su iz ministarstva.

10294 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Dvorište godinama stoji ogoljeno, Foto: Marija Pešić
Dvorište godinama stoji ogoljeno, Foto: Marija Pešić

Glavni projekat za novi vrtić u Baru je završen, a u završnoj fazi je i revizija predmetnog dokumenta. Nakon toga, biće raspisan tender za izbor izvođača radova. Vrtić će biti završen do početka 2025/26 školske godine.

To je "Vijestima" rečeno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

"Vijesti" su danas objavile da je prošlo pet godina od sječe oko 90 stogodišnjih čempresa u dvorištu barske Gimnazije zarad izgradnje vrtića te da danas nema ni vrtića ni dvorišta.

"Ministarka prosvjete, nauke i inovacija prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović i njen tim su se već početkom mandata upoznali kako sa ovim tako i sa većinom infrastrukturnih problema u okviru obrazovnog sistema, kojih je nemali broj", kazali su iz tog ministarstva.

Odmah se, dodali su, pristupilo sistemskom rješavanju problema, te su po prvi put, prilikom koncipiranja i predlaganja Kapitalnog Budžeta za 2024. godinu, održani sastanci sa predstavnicima lokalnih uprava na čijim teritorijama su započeti i planirani bitni infrastrukturni projekti i preuzete obaveze u cilju što bržeg rješavanja otvorenih pitanja.

"Kada je u pitanju izgradnja novog vrtića u Baru, glavni projekat za ovaj objekat je završen, a u završnoj fazi je i revizija predmetnog dokumenta, nakon koje će se stvoriti uslovi da, odmah nakon izrade Plana javnih nabavki Uprave za kapitalne projekte bude raspisan tender za izbor izvođača radova", piše u odgovorima na pitanja "Vijesti".

Iz MPNI napominju da se ovaj projekat finansira iz kreditnog aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), te da je realno očekivati da se sa radovima ovom objektu krene u prvoj polovini godine.

"Kako bi objekat bio završen do početka školske 2025/26 godine i dobili savremeni uslovi za boravak najmlađih u Baru. Na ovaj način bi se ujedno i riješio najveći problem u dijelu obrazovne infrastrukture na teritoriji Opštine Bar", poručili su.

Što se tiće saniranja i stavljanja u funkciju prostora dvorišta Gimnazije "Niko Rolović" u Baru, prilikom sastanka sa predstavnicima Opštine Bar, najavljeno je da se početkom godine očekuju aktivnosti na ugovaranju projekata izgradnje parka u tom dijelu, koji bi finansirala Opština.

Bonus video: