Popović: Neprihvatljivo je da predstavnici Glavnog grada štite interese svoje institucije, a na štetu Zete

Bojan Popović, član odbora "Za spas Zete" poručio je da je krovni "zetski zakon" – Zakon o teritorijalnoj organizaciji, tačnije da su usvojene izmjene i dopune ovog zakona, osamostalile Zetu kao opštinu, i definisale teritorijalni obuhvat nove opštine, kao i pojedine administrativne detalje

4251 pregleda 6 komentar(a)
Spajić i Milatović, Foto: Boris Pejović
Spajić i Milatović, Foto: Boris Pejović

Neprihvatljivo je da predstavnici Glavnog grada djelimično primjenjuju važeću zakonsku regulativu, kako bi štitili interese institucije koju predstavljaju, a po ko zna koji put na direktnu štetu Zete, poručio je Bojan Popović, član odbora "Za spas Zete" u otvorenim pismima predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću i predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

"Ovim putem želim da Vam se obratim ispred odbora 'Za spas Zete'", koji se u proteklom periodu iskristalisao kao tijelo koje zastupa i štiti interese naroda Zete. Siguran sam da se sjećate aktivnosti ovog odbora iz ljeta 2022. godine, gdje smo zajedno sa građanima Zete ogranizovali niz aktivnosti koje su se uglavnom ogledale kroz proteste i blokade saobraćajnica, kako bi skrenuli pažnju donosiocima odluka o blago rečeno neslaganju povodom predloga tadašnjih 'zetskih zakona'. Uprkos tome, predložene izmjene i dopune zakona su usvojene 17.08.2022. godine posle ponoći, a razočaranost i nezadovoljstvo građana Zete ste i sami uživo vidjeli te večeri", istakao je Popović u pismina Spajiću i Milatoviću.

On je dodao da je krovni "zetski zakon" – Zakon o teritorijalnoj organizaciji, tačnije da su usvojene izmjene i dopune ovog zakona, osamostalile Zetu kao opštinu, i definisale su teritorijalni obuhvat nove opštine, kao i pojedine administrativne detalje.

"Uvažavajući činjenicu da je Crna Gora Ustavom definisana kao građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladini prava, neprihvatljivo je da predstavnici Glavnog grada djelimično primjenjuju važeću zakonsku regulativu, kako bi štitili interese institucije koju predstavljaju, a po ko zna koji put na direktnu štetu Zete. Uzimajući u obzir važnost pitanja razgraničenja za dalje i funkcionisanje i postojanje Opštine Zeta, a uvažavajući podršku koju ste prethodno ukazali građanima Zete, izražavamo veliku želju da razgovaramo sa Vama, i da kroz konstruktivan dijalog detaljnije obrazložimo trenutnu situaciju u kojoj se nalaze građani Zete", naveo je Popović.

On je Spajiću i Milatoviću poručio da budu slobodni da predlože termin sastanka.

Bonus video: