Eko-tim: Đalovića klisura, predstavlja ne samo prirodno blago Bijelog Polja, već i cijele Evrope

Iz Eko-tima su naveli da bi kroz unaprjeđeno upravljanje, trebalo razvijati zelenu infrastrukturu koja će omogućiti posjetiocima da u potpunosti dožive i cijene jedinstvenu prirodu klisure, dok istovremeno osiguravamo njenu zaštitu i očuvanje za buduće generacije

3042 pregleda 39 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Eko-tim
Foto: Eko-tim

Đalovića klisura, smještena u gornjem toku rijeke Bistrice, ne samo da predstavlja prirodno blago opštine Bijelo Polje, već i cijele Evrope, saopšteno je danas iz nevladine organizacije (NVO) Eko-tim.

"Zahvaljujući inicijativi nevladinih organizacija Eko-tim i The Nature Conservancy, kao i podrške Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Opština Bijelo Polje pokrenula je 2022. godine postupak revizije deklarativno zaštićenog područja Đalovića klisure iz 1968. godine", ističe se u saopštenju Eko-tima.

Iz te NVO su dodali da je cilj ovog procesa unaprjeđenje upravljanja zaštićenim područjem, što će kako navode doprinijeti očuvanju njegovih izuzetnih prirodnih vrijednosti.

"Đalovića klisura, sa svojim impozantnim pejzažima, bogatim biodiverzitetom i netaknutom prirodom, predstavlja ne samo ekološko, već i kulturno i istorijsko blago. Ovaj proces revizije je ključan korak ka tome da Đalovića klisura postane simbol Bijelog Polja i osigura se efikasno i efektivno upravljanje ovim područjem, sa ciljem očuvanja vrijednosti ove klisure kao i stimulacije socio-ekonomskih aktivnosti u skladu sa načelima zaštite prirode. Revizija ovog zaštićenog područja ključna je u cilju njenog očuvanja kao simbola prirodne baštine Bijelo Polja", ističe Milija Čabarkapa, izvršni direktor NVO Eko-tim.

Iz te NVO su poručili da se ovim procesom, Đalovića klisura ne samo štiti, već se i stavlja u fokus kao ključna destinacija za ekoturizam.

Iz Eko-tima su naveli da bi kroz unaprjeđeno upravljanje, trebalo razvijati zelenu infrastrukturu koja će omogućiti posjetiocima da u potpunosti dožive i cijene jedinstvenu prirodu klisure, dok istovremeno osiguravamo njenu zaštitu i očuvanje za buduće generacije.

"Osim toga, Đalovića klisura ima potencijal da unaprijedi lokalnu ekonomiju, privlačeći turiste iz cijelog svijeta koji traže autentično prirodno iskustvo. Ovo će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, stvarajući nove mogućnosti za zapošljavanje i održivi razvoj. Očekujem da će revizija zaštićenog područja biti korak naprijed ka očuvanju prirodnih ljepota Đaloviće klisure, čineći je ponosom Bijelog Polja i draguljem Crne Gore", zaključuje Čabarkapa.

Bonus video: