Đeka - Felten: Njemačka snažno podržava evropski put Crne Gore

"Ambasador Felten konstatovao je da je novi saziv Vlade uspješno započeo svoj mandat i ponovio značaj evropskog kursa Crne Gore u narednom periodu"

1088 pregleda 0 komentar(a)
Đeka i Felten, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Đeka i Felten, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

U znaku uspješnih i prijateljskih odnosa, Njemačka snažno podržava evropski put Crne Gore koji nema alternativu ako govorimo o ukupnom boljitku Crne Gore konstatovano je na sastanku ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Petera Feltena, saopšteno je iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava .

Kako se navodi u saopštenju, Đeka je zahvalio na podršci Njemačke u procesu Evropskih integracija, kao jednom od najvećih prioritetnih ciljeva ove Vlade.

"On je upoznao Nj. E. Feltena sa aktivnostima koje sprovodi Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, kao i izazovima sa kojima se suočava. U svijetlu evropske agende i važnosti reformskih procesa, Ministarstvo je uputilo tekst budućeg krovnog anti-diskriminacionog zakona, Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije Evropskoj komisiji na mišljenje i informisao ambasadora da sa pravom očekujemo njegovo utrvrđivanje na Vladi ove godine. Paralelno sa radom na predmetnom zakonu, Ministarstvo priprema i novi zakonski propis u oblasti unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori, Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, u saradnji sa nevladinim sektorom i međunarodnim partnerima. Ove godine imaćemo i novi, treći nacionalni dokument za unapređenje kvaliteta života LGBTI populacije, a Ministarstvo će nastojati svim snagama da utiče na ubrzavanje usklađivanja preostalih propisa sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, kao i donošenje podzakonskih akata za puno sprovođenje istog, rekao je ministar", navodi se u saopštenju.

Kako je pojasnio Đeka, ove godine očekuje nas izrada i nove Strategije manjinske politike, kao i izmjene i dopune seta antidiskriminacionih zakona kada Zakon o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije bude usvojen.

"Ambasador Felten konstatovao je da je novi saziv Vlade uspješno započeo svoj mandat i ponovio značaj evropskog kursa Crne Gore u narednom periodu. Informisao je ministra o dvogodišnjem predsjedavanju Njemačke i Meksika Koalicijom za jednaka prava (Equal Rights Coalition - ERC) i istakao spremnost podrške Crnoj Gori, Vladi i civilnom sektoru u unapređenju LGBTI politika. Takođe, Nj.E. smatra ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti veoma važnim segmentom saradnje i u tom dijelu rad na rodno odgovornom budžetiranju visoko na listi prioriteta. Ambasador je prenio informacije o sprovođenju feminističke spoljne politike koju je usvojila Vlada SR Njedmačke i izrazio interesovanje za razmjenu iskustava o uvođenju rodno ravnopravnog budžetskog planiranja, koje je takođe na vrhu liste prioriteta u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

"Felten se takođe založio da se posebna pažnja posveti promovisanju društvene kohezije među svim grupama stanovništva u svim oblastima političkog djelovanja i odbacivanju političkih pristupa koji promovišu društvenu podjelu. Sagovornici su iskazali obostranu spremnost za jačanje saradnje u oblasti poštovanja ljudskih prava, posebno u dijelu unapređenja rodne ravnopravnosti i zaštite prava LGBTI populacije", zaključuje se.

Bonus video: