Sahat kula u novom ruhu

Uskoro rekonstrukcija značajnog kulturno istorijskog spomenika u Ulcinju

8354 pregleda 120 reakcija 3 komentar(a)
Sahat kula u Ulcinju, Foto: Privatna arhiva
Sahat kula u Ulcinju, Foto: Privatna arhiva

Rekonstrukcija Sahat kule u Ulcinju u okviru koje je planirana i ugradnja novog sata, biće završena za oko tri mjeseca.

Sekretar za investicije u Opštini Ulcinj Minir Karamanaga potvrdio je “Vijestima” da je na nedavno okončanom tenderu, vrijednom 16 hiljada eura, pobijedila firma “Digitalpro” iz Novog Pazara. Ta firma, naveo je, posluje u svim zemljama bivše Jugoslavije, a nedavno je rekonstrisala i instalirala sat na Sahat kuli u Podgorici.

“Osim ugradnje sata renomirane francuske firme ‘Bodet’, jednog od najvećih proizvođača satova u Francuskoj, planirana je i popravka svih dotrajalih investicija i postavljanje četiri reflektora, koji će noću osvjetljavati Sahat kulu”, kazao je Karamanaga.

Sat na Sahat kuli u Ulcinju odavno nije u funkciji, a rekonstrukcijom je predviđena ugradnja centralnog matičnog sata koji će biti sinhronizivan preko GPS antene, tako da će uvijek prikazivati tačno vrijeme. Takođe, biće ugrađeni novi samopodesivi motorni mehanizmi sa elektronskim praćenjem pozicija kazaljki, koje će biti istog dizajna kao stare. Biće i ugrađen automatizovani elektronski zvučni sistem, koji će oglašavati pune i pola sata i koji će moći da se podesi da ne radi noću da ne bi remetio noćni mir.

Sahat kula je izgrađena davne 1754. godine donacijama građana. Kako piše na sajtu Turističke organizacije Ulcinj, pozicija je pažljivo birana jer se može vidjeti iz gotovo svih djelova užeg dijela grada, gdje se mogu čuti i otkucaji sata. Osnova joj je kvadratna i građena je od lijepog klesanog kamena. U gradu je dugo bila i osoba “muvekit”, koja je svakodnevno vodila računa o tačnosti sata.

Bonus video: