Mitrović: Pljevljima dati mnogo više novca

Predsjednik “Breznice” zatražio od poslanika da ne glasaju za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

5188 pregleda 9 komentar(a)
Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Mitrović, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović uputio je pismo svim klubovima poslanika u Skupštini Crne Gore, kojim traži da u ponovljenom glasanju ne podrže izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, jer smatra da predložena rješenja nisu adekvatna, posebno za opštinu Pljevlja, kao najzagađeniju sredinu u državi.

Mitrović traži od poslanika da iniciraju izmjenu člana 11. Zakona i Opštini Pljevlja ustupi dio prihoda od ukupno ostvarenih prihoda od proizvodnje električne energije i eksploatacije prirodnih dobara na njenom području.

Izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi o kojem će se poslanici danas ponovo izjasniti, nakon što je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio skupštini na ponovno glasanje u članu 11a propisano je da se na poseban račun Ministarstva finansija izdvaja 10 odsto prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica koja imaju prebivalište i ostvaruju dohodak na teritoriji opština koje pripadaju Primorskom i Središnjem regionu. Taj novac bi se ustupio opštinama koje pripadaju sjevernom regionu, na ime dotacija, u skladu sa stepenom razvijenost opštine.

U pismu poslanicima poznati ekolog predlaže da 60 odsto od ukupnih prihoda ostvarenih od proizvodnje električne energije i eksploatacije prirodnih dobara na području opštine pripadne Pljevljima.

Taj novac, ističe on namjenski bi se koristio za razvoj Opštine.

“Smatrajući da je neophodno, po našem mišljenju, izvršiti izmjenu ovog člana radi poštenije i ravnopravnije raspodjele novčanih sredstava koja se generišu po osnovu prihoda od koncesija i eksploatacije prirodnih dobara - sječa šume, eksploatacije i prodaje uglja, eksploatacije mineralnih sirovina (kamena) i raznih drugih ruda (koje se eksploatišu u rudniku “Gradir Montenegro” u Šulima), poput olova, cinka, bakra, zlata, srebra, titanijuma, volframa i drugih ruda i proizvodnja električne energije iz Termoelektranekoja na dnevnom nivou iznosi preko milon eura”, naveo je Mitrović u pismu.

Ističe da se vrlo teško može tačno utvrditi i izračunati, koliko je to novca na mjesečnom i godišnjem nivou “koji se slivaju u Budžet Crne Gore od prirodnih dobara koja pripadaju opštini Pljevlja, a u koju se ne vraća skoro ništa”.

“Poznato nam je da se o ovom zakonu ne može ponovo raspravljati i da će ići samo na glasanje, ali mi na ovaj način želimo da vam predočimo položaj građana Pljevalja, kao i činjenice vezane za sumornu sliku jednog grada koji je u fazi gašenja. Molimo vas da još jednom razmislite o ovom predlogu, iskoristite svoj položaj i poziciju na kojoj se nalazite i doprinesete stvaranju podnošljivijeg mjesta za život za građane Pljevalja, kroz predlog Zakona o finansiranju lokalne samouprave”, naveo je Mitrović u pismu.

Podsjeća da su Pljevlja po prirodnim bogatstvima najbogatija opština u Crnoj Gori, a da se prema ranije objavljenim podacima Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma nalazi na 12. mjestu sa indeksom razvijenosti od 81,47.

“Takođe, svi podaci ukazuju da su Pljevlja opština sa najvećom negativnom stopom migracija/iseljavanja, što je potvrdio i posljednji popis stanovništva. Opština je bez ijedne visokoobrazovne institucije, regionalnog centra ili ustanove, bez adekvatne zdravstvene ustanove za liječenje i pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga građanima. Pljevlja su po izvještaju Evropske agencije za zdravlje i životnu sredinu (HEALL) 2015. godine proglašena najzagađenijim gradom i mjestom opasnim za život ljudi, da je prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2016. godine, od strane njenih eksperata iskazana ozbiljna zabrinutost za enormno zagađenje Pljevalja, kao i za veliki broj preranih smrti i sveukupno zdravstveno stanje stanovništva ovog područja. Opština Pljevlja je najzagađenije područje u Evropi, a kada je kvalitet vazduha u pitanju spada u red najzagađenijih sredina u svijetu što predstavlja veoma veliku opasnost po zdravlje građana...”, naveo je Mitrović u pismu klubovima poslanika

Bonus video: